Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Fukuzumi a Makino zůstávají kandidáty pro Toro Rosso

Fukuzumi a Makino zůstávají kandidáty pro Toro Rosso

Přes FIA se ale nedostanou dříve než příští rok

Honda ani trochu netají, že chce do F1 dostat japonského jezdce. Ten by velmi pravděpodobně dostal jeden z vozů Toro Rosso a zřejmě by tomu tak bylo už příští rok, kdyby Hondě nestála v cestě FIA… a výsledková listina F2.

Na vrcholu "juniorského programu Hondy", ačkoli Honda ho tak nenazývá, jsou Nirej Fukuzumi a Tadasuke Makino. Makinovi je 21 let a letos ve F2 dosáhl jedno vítězství, což byla zároveň jeho jediná účast na stupních vítězů. Aktuálně je v šampionátu na dvanáctém místě, přičemž loni skončil v evropském šampionátu F3 patnáctý a předloni v japonské F3 pátý. Stejné starý Fukuzumi je šestnáctý. Nevyhrál ani jeden závod, přičemž loni byl v GP3 třetí a v roce 2016 ve stejné sérii sedmý. To znamená, že Makino po skončení sezony ani náhodou nebude mít dostatek bodů, aby mohl FIA požádat o superlicenci potřebnou k účasti ve velkých cenách F1. Fukuzumi bude pravděpodobně mít 18 z potřebných 40 bodů.

Honda ale žádného rychlejšího jezdce japonského původu nemá, proto bude nadále své naděje vkládat do těchto dvou. Za nedostatečné výsledky přitom viní tým Arden i F2 jako celek.

"Chceme je opět nasadit do F2," předestřel svůj plán Masaši Jamamoto, sportovní ředitel Hondy. "Bude to jejich druhý rok a mým úkolem bude zajistit jim lepší podmínky pro závodění. Něco musíme zlepšit. Nebylo by správné tento rok srovnávat jezdce pouze na základě jejich výsledků. Makino závodí za Russian Time, který se zdá být mnohem lepší, lépe organizovaný než Arden. Musíme to vzít v úvahu.

Fukuzumi jezdí dobře v Ardenu, přestože jeho tým není tak dobrý jako Russian Time. A F2 samotná nneí tento rok, jak můžete usoudit po letmých startech kvůli poruchám, zcela férová. Není to stabilní prostředí pro závodění. Ve F2 je opravdu velmi těžké porovnávat jezdce na základě jejich výsledků. Oni jsou (naše) špička, adepti na místo v F1."