Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jamamoto jel bez platné superlicence

Jamamoto jel bez platné superlicence

Honda mu vyběhala výjimku

Naoki Jamamoto vlastně neměl v pátečním volném tréninku na VC Japonska co pohledávat. Místní matador totiž nedisponoval potřebnou superlicencí.

Jak je tedy možné, že mu jeho účast prošla? Toro Rosso (přesněji řečeno Honda, které na tom záleželo mnohem více) našlo kličku, jak zdánlivé neprůstřelné pravidlo obejít.

Obrátilo se na FIA s tím, že Jamamoto sice dosud neposbíral dostatečný počet bodů, ale za umístění v šampionátu Super Formula, jehož se letos zúčastňuje, mu jich na konto přibude dostatek. Kámen úrazu je v tom, že seriál dosud není ukončen, teprve příští týden se koná jeho závěrečný podnik. 

Jamamoto sice v tréninku podal dobrý výkon, ale podle pravidel do něj nesměl nastoupit

Cestou jakési výjimky, posvěcené nakonec Světovou radou motoristického sportu(!), se nicméně Jamamotovi dosud imaginární body připočetly již nyní.

Kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Ozývají se hlasy, že za časů Charlieho Whitinga blahé paměti by něco takového nebylo možné. Nový ředitel velkých cen Michael Masi je prý příliš náchylný ustupovat tlaku ze strany velkých hráčů na scéně F1. Je pravda, že kdo jednou přihmouří oko, těžko se tomu vyvaruje znovu…