Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítěz Super Formule se objeví ve formuli 1

Vítěz Super Formule se objeví ve formuli 1

Jamamoto se sveze díky Hondě

Jeho jméno zná v Evropě jen málokdo, ve své vlasti je ale velkou hvězdou. Teď se „na stará kolena“ sveze ve formuli 1.

Japonec Naoki Jamamoto je úřadujícím šampionem Super Formule a také v jejím letošním ročníku se mu daří. Momentálně vede průběžné pořadí s pětibodovým náskokem na Nicka Cassidyho. Za loňský triumf obdržel od FIA 25 bodů, takže mu může být vystavena testovací superlicence.

Jamamota do F1 protlačila Honda, takže je nabíledni, že usedne do vozu Toro Rosso. Mělo by se tak podle všeho stát v prvním tréninku na VC Japonska.

Kromě monopostů je Jamamoto činný i v seriálu Super GT. Také v něm v sezoně 2018 obsadil první místo, a to ve dvojici s Jensonem Buttonem. Ten svého parťáka ohodnotil slovy: „Tenhle chlap měl jezdit F1.“

Toro Rosso nechá Jamamota svézt zřejmě při jeho domácí velké ceně

Minulý čas je bohužel na místě, protože Naokimu je už jednatřicet let a navíc nic než okruhy ve své vlasti nezná. Půjde tedy spíše o jistý druh odměny, než o pokus o novou kariéru. „Když se podíváme na současný trend, je už opravdu starý. Před lety by to nebyl problém,“ zalitoval šéf divize motorsportu Hondy Masaši Jamamoto (jde pouze o shodu jmen).

Honda se netají tím, že by ráda viděla ve F1 reprezentanta země vycházejícího slunce. Posledním byl v roce 2014 Kamuj Kobajaši. Zatím je to ale spíše zbožné přání.

Nobuharu Macušita ve F2 patří někam do lepšího průměru. Velké naděje jsou vkládány do Jukiho Cunody, zařazeného do výchovného programu Red Bullu, který se ale teprve otrkává ve F3. Teppej Natori ve stejné sérii dělá křoví. Nirej Fukuzumi a Tadasuke Makino už z evropských tratí zmizeli.