Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda: S McLarenem to bylo těžké, nechtěl se přizpůsobit

Honda: S McLarenem to bylo těžké, nechtěl se přizpůsobit

Bude Toro Rosso růst spolu s Hondou?

Sportovní ředitel Hondy nám poprvé ukázal úhel pohledu, ze kterého dává smysl zůstat v F1 výlučně ve spojení s malým týmem Toro Rosso, který dosud sloužil pouze jako juniorka Red Bullu. Masaši Jamamoto na začátek přiznal, že kdyby Honda mohla, pokračovala by s McLarenem.

"Honda by samozřejmě raději zůstala v partnerství s McLarenem, ale nebyli jsme schopni dosáhnout výkonnostní a spolehlivostní cíle stanovené tímto týmem," vysvětlil Jamamoto. "To mezi námi vytvořilo napětí a bohužel, výsledkem je rozdělení. V F1 je důležité dosahovat výsledky, je to součást života v ní. Pravidla zůstanou nezměněna do roku 2020, takže stále zbývají tři roky. Chceme všem ukázat náš technologický pokrok. Chceme předvést potenciál Hondy. Pro nás je mimořádně důležité, aby svět uviděl, že děláme pokroky a že uspějeme."

Spolupráce s McLarenem nebyla jednoduchá. Velký tým s vysokými náklady a prestižním jménem prodávajícím jeho sportovní automobily byl již po prvním roce stráveném na chvostu pole nervózní a málo ochotný přizpůsobit se způsobu práce Hondy.

"Během spolupráce s McLarenem jsem si uvědomil, že je to velmi velká a systematická společnost. To ji činí silnou, ale zároveň je kvůli tomu pro ni těžké přizpůsobit se změně."

 

Od Toro Rosso se tedy očekává hlavně flexibilita.

"Toro Rosso je naproti tomu rostoucí společností. Pro nás je důležité, že budeme pracovat jako partneři a postupovat vstříc společnému cíli. Těšíme se, že budeme moci velmi úzce spolupracovat. Pokud bychom měli tyto dva týmy k něčemu přirovnat, tak McLaren by byl velmi komplikovaná francouzská kuchyně a Toro Rosso je lahodný domácí guláš, do kterého můžete ještě přidávat ingredience.

Pan Tost
(šéf Toro Rosso) zná Japonsko. Rozumí kultuře a ví, jak komunikovat. Také oni mají mladou továrnu a rostou. To je pro Hondu moc důležité, protože díky tomu můžeme pracovat ve stejné atmosféře a mít stejný přístup. Začínáme znovu s týmem, který je nastaven na to, že bude růst spolu s námi. Toro Rosso a Honda teď začínají spolupracovat a budou v tom pokračovat roky."