Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault zákazníkům přislíbil "zázračný" režim motoru

Renault zákazníkům přislíbil "zázračný" režim motoru

Konečně se pro něj našel výkon

Tzv. kvalifikační režim motoru měl v prvním roce hybridní éry pouze Mercedes. Ferrari se ho snažilo okamžitě následovat, jenže ten jeho neukrývá tolik koňských sil, kolik dostávají jezdci Mercedesu. Nevýhodou je, že zřejmě žene spotřebu na maximum a není dobrý ani pro spolehlivost, proto se využívá pouze v Q3 a vzácně v rozhodujících chvílích závodu. To už léta frustruje hlavně Red Bull, protože jeho rychlost byla za poslední roky nejednou na úrovni špičky během celého víkendu, pouze v posledních kolech kvalifikace ne, a proto následně už vedla cesta vpřed pouze přes předjíždění nebo strategii.

"Problémem kvalifikací je, že nemáme vysokovýkonný režim jako naši soupeři. Jsem si jistý, že nás to obírá o půl sekundy," řekl Christian Horner, šéf týmu Red Bull. "Bylo to vidět i v malajsijské kvalifikaci, kde náš vůz nebyl ani v jedné zatáčce pomalejší než naši soupeři."

Šéf Renaultu přiznal, že ve francouzském Viry-Châtillonu se pracuje na odstranění tohoto handicapu.

"Děláme vše pro to, abychom měli konkurenceschopný motor, což však nestačí. Věříme, že motor je již nyní konkurenceschopný. Minulou neděli byl rozhodně velmi konkurenceschopný, ale v sobotní kvalifikaci to bylo horší. Nemáme ten typ zázračného kvalifikačního režimu, ale pracujeme na něm. Příští rok budeme mít citelně výkonnější motor, nejen v kvalifikaci, ale i v závodě. Proto věřím, že to bude extrémně konkurenceschopný motor," řekl Cyril Abiteboul.

Momentálně je ale tématem číslo 1 spolehlivost, jež letos nepříjemně překvapila tovární tým i oba zákazníky.

"Pozornost musí být soustředěna na spolehlivost. Jak víte, letos nás poruchy obraly o spoustu bodů. Připisuji to tomu, že tým se tak rychle mění. Rosteme, nabíráme mnoho lidí a pro takovou situaci je typické, že trpí spolehlivost. V krátkodobém horizontu je spolehlivost naší prioritou."