Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brown kritizoval Ferrari

Brown kritizoval Ferrari

Nelíbí se mu nefér výhoda a poškozování F1

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brown se pustil do kritizování Ferrari. V první části rozhovoru pro Motorsport.com tým z Maranella sice přímo nejmenoval, ale kritizoval jeho "vyjednávací taktiku", snahu podepsat s F1 další výhodný kontrakt prostřednictvím hrozby odchodu a kritizování šampionátu v médiích.

"Mám velké obavy z vyjednávání nových kontraktů. S některými týmy to asi bude těžší než s jinými. Všichni víme, o kom je řeč," řekl Brown. "Doufám, ačkoli pochybuji, že budou vyjednávat za oponou a ne prostřednictvím médií. Nevěřím tomu, protože to už začalo a zbrzdilo vše pozitivní, co se dosud podařilo rozjet.

Když si lidé myslí, že se blíží stávka, tak nám začnou říkat věci jako: Tak si to chlapci nejprve vyřešte, až potom zvážíme, zda se k vám chceme přidat. Proto doufám, že proces vyjednávání nebude příliš destruktivní. Beztak si myslím, že se to všechno vyřeší a celé to není nic jiného než vyjednávací taktika. Jenže jsem už viděl, kam až to zašlo před rokem 2009. Nemyslím si, že existuje eventualita, že opravdu odejdou, jenže hovoří se o tom a je to destruktivní. Přitom je to pouze vyjednávací taktika."

Pak se už Browna zeptali přímo na hrozbu odchodu Ferrari a v odpovědi byla zmíněna i "neférová výhoda", čili téměř 70 milionů USD, které každoročně přistanou na účtu Ferrari za jeho "historický přínos". K tomu je třeba přičíst přes 30 mil. USD jako bonus za mistrovské sezony, který je sice vyplácen i McLarenu, jenže Brown už dříve prohlásil, že by tyto peníze rád obětoval za lepší a zdravější F1.

"Nikdo to nechce (odchod Ferrari), ale (lidé z vedení F1) musejí dělat, co je pro F1 správné, a podle mě to dotáhnou do konce. Když vyjednáváte, vždy musíte být připraveni na rozchod. Přitom oni se snaží udělat něco, co by bylo dobré pro všechny, najít novou rovnováhu na trati i mimo ni. Jenže ten, kdo má nefér výhodu, to vnímá tak, že mu chtějí něco vzít. Samozřejmě by se nikomu nelíbilo, kdyby mu něco vzali, takže to dokážu pochopit, jenže F1 kvůli tomu trpí. Všichni jsme na jedné lodi a když se potápí, tak už je jedno, kdo cestuje první třídou a kdo ekonomickou, protože půjde ke dnu celá.

Bude se muset hledat přijatelný kompromis a všichni přirom vyjednávají hodně tvrdě. Všichni víme, že Ferrari dalo F1 více než jiní, ale toto uznání by nemělo mít formu, která šampionát poškozuje."