Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari si může sbalit svých pět švestek

Ferrari si může sbalit svých pět švestek

Brown bude smutný, ale přežije to

Středeční prohlášení Mattia Binotta pro list Guardian, které lze chápat jako vyhrožování odchodem Ferrari z F1, nezůstalo dlouho bez patřičné odezvy. Na videokonferenci s vybranými zástupci médií promptně zareagoval šéf McLarenu Zak Brown.

Vyjádřil se pro konstruktivní debatu, nikoliv však pro „komentáře, nedávající žádný smysl, odporující samy sobě a neodrážející reálný stav věcí.

Kam Brown mířil, je jasné. Binotto se nechal slyšet, že pokud rozpočtový strop klesne pod aktuálně dohodnutou úroveň, bude to pro Ferrari signálem, aby uvažovalo o angažování se někde jinde. Tiskové oddělení týmu se sice okamžitě snažilo nepříznivý dojem napravit tvrzením, že to takhle hlava Scuderie nemyslela a že se podstata věci „ztratila v překladu“. Prý jen konstatovala, že by se nechtěla dočkat takové chvíle. Hra se slovíčky ale malér už nezažehnala.

Mám-li být upřímný, nedostává se mně se slov. Všichni vidí, že jsme se ocitli v nejhorší krizi, jaká svět v poslední době potkala. Celé státy a průmyslová odvětví se zastavily. Kdo vyhlašuje něco jiného a varuje před unáhlenými reakcemi, zavírá oči před skutečností. Jsem přesvědčen, že každý prezident, předseda vlády nebo generální ředitel se snaží najít co nejradikálnější řešení, jak se s touto hrozbou vypořádat,“ chrlil emotivně ze sebe Brown. 

Zak Brown nebude násilím držet Ferrari ve formuli 1. Foto: McLaren

Opět loboval za další snížení rozpočtového stropu až na 100 milionů dolarů ročně (mezitím Mercedes přišel s kompromisními 145 miliony). „Samozřejmě potřebujeme, aby za námi stály FIA a vedení F1. Nepředpokládám však, že by se postavily proti,“ naznačil.

A Ferrari? Ať si jde! „Budu smutný, když šampionát opustí. Bylo by mně líto každého týmu. Není to nic, po čem bychom toužili. Ale i s osmnácti auty přežijeme. Jsem přesvědčen, že zbývající dodavatelé motorů jsou schopni obsloužit ony dvě stáje, které by se ocitly bez pohonných jednotek,“ uvedl Brown, přičemž měl na mysli Alfu Romeo a Haas.

Kriticky se postavil k návrhu Christiana Hornera o prodeji loňských aut zákaznickým týmům: „To mně připomíná sedmdesátá léta. Jak by se to srovnávalo s tím, že právě soupeření na technologickém poli je jádrem DNA formule 1? V ní jde o to být především konstruktérem.

Zdroj: FORMULE.cz