Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari může být jinde lépe

Ferrari může být jinde lépe

Binotto znovu hrozí odchodem

Šéf Scuderie Ferrari Mattia Binotto pohrozil, že vzpínající se koník může v nejbližší době z formule 1 odcválat. Důvodem je probíhající handrkování o dalším snížení rozpočtového stropu.

Pro Maranello je naprosto nepřijatelná představa, že by se povolená suma zredukovala na v současnosti vehementně prosazovaných 100 milionů dolarů ročně. „Donutilo by nás to přinést obrovské oběti,“ svěřil se Binotto v rozhovoru pro britský Guardian. „Zejména ve vztahu k našemu personálu. Pokud půjde hranice ještě více dolů, ocitneme se v bodě, kdy budeme muset seriózně zvážit, zda bychom jinde svoji závodnickou DNA neuplatnili lépe.

Binotto vyjádřil podporu návrhu na dvoustupňový rozpočtový strop – jeden pro výrobce a druhý pro zákaznické stáje. Proti mysli mu není ani radikální idea kolegy Christiana Hornera z Red Bull Racingu dovolit prodej loňských aut „chudým příbuzným“. „Jsme v situaci, kdy některým ekipám jde skutečně o holou existenci,“ připomněl. 

Mattia Binotto nevyloučil odchod Ferrari z formule 1. Foto: Ferrari

Varoval také před překotnou restrukturalizací šampionátu bez ohledu na to, že jeho jednotliví účastníci sídlí v zemích s rozdílnou legislativou a pracovním právem. Týká se to pochopitelně zejména žhavého tématu propouštění. Jen Scuderia by byla nucena zbavit se několika stovek ze svých současných asi 1500 zaměstnanců.

Je třeba, aby formule 1 zůstala, pokud jde o technologie a výkony, královskou kategorií motoristického sportu. Když na ní začneme příliš šetřit, její úroveň se může propadnout až někam k juniorským sériím,“ zdůraznil Binotto.

Zdroj: FORMULE.cz