Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone možná nevlastní jméno Formule 1

Ecclestone možná nevlastní jméno Formule 1

Exkluzivita označení Formule 1 je zpochybňována.

Tvrzení Maxe Mosleyho, že "rozdíl mezi Berniem a GPWC spočívá v tom, že Ecclestone vlastní značku Formule 1" bylo zpochybněno. Za vším stojí prohlášení tiskového mluvčího patentového úřadu.
 
Dlouhou dobu se mělo za to, že vlastnictví všech možných variací spojení Formule 1 je pod kontrolou několika společností ovládaných holdingem SLEC, který vlastní skupina tří bank a rodinný trust Bernieho Ecclestona. Toto vlastnictví je však nyní podle informací otištěných v novinách The Daily Telegraph zpochybněno.
 
Tiskový mluvčí patentového úřadu Dr. Jeremy Philpott poznamenal, že Formule 1 reprezentuje "druh motoristického sportu, spíše než zboží nebo služby vztahující se ke konkrétní právnické nebo fyzické osobě."
 
Vzhledem k tomu, že je tento termín používán rovněž v souvislosti se závody motorových člunů a triatlonem, platí že "lze tento pojem považovat za terminus technikus, který není spojen s jedním dodavatelem zboží nebo služeb. To může z pohledu registrace představovat problém."
 
Záznamy týkající se obchodních známek ukazují, že divize SLEC Formula One Licensing (FOL), která se stará o duševní vlastnictví spojené s formulí 1, nemá panevropskou registraci pro termíny Formula One, F1 ani Formula 1 v kategorii pokrývající kulturní a sportovní události. Philpott naznačuje, že by tyto pojmy v souvislosti se sérií odpovídající kategorie mohl používat Ecclestone, ale stejně tak i GPWC.
 
Komerční práva, která vlastní SLEC, se vztahují k pojmu ´The FIA Formula One World Championship´ (FIA Mistrovství světa Formule 1). SLEC koupil v roce 2000 tato práva na sto let od Federation Internationale de l´Automobile (FIA) za 360 milionů dolarů. Tento šampionát se řídí podle pravidel dohodnutých mezi Ecclestonem a týmy, tedy takzvanou Concordskou dohodou. Ta vyprší s poslední sekundou roku 2007.
 
Philpott rovněž naznačuje, že práva SLEC k registrovaným logům jsou “dobře vynutitelná” a to i když registrace loga neopravňuje vlastníka k žádným právům na text, který je součástí loga.
 
Tiskový mluvčí GPWC poznamenal:  "GPWC v souvislosti s jakoukoliv budoucí motoristickou sérií nevylučuje možnost použití jména Formule 1."