Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Ricciardo: Stará auta byla lepší

Ricciardo: Stará auta byla lepší

Rychlosti se obětovalo příliš mnoho

K problému s předjížděním ve F1 se pro portál Motosport-total.com vyjádřil také Daniel Ricciardo. Podle jeho názoru se rychlosti obětovala atraktivita závodů.

Pilotovi Red Bullu se nelíbí, že od sezony 2017 jsou auta širší – místo dosavadních 1800 mm zmohutněla na 2000 mm. Opticky sice vyhlížejí hezky, ale prostoru na dráze zákonitě ubylo. Australanovi plně vyhovovaly užší vozy předchozí generace: „Zejména ty, nasazované od roku 2014, byly vynikající. Dobře se s nimi dojížděl a pak i předjížděl soupeř. Teď je situace daleko horší. Jen obtížně najdete čistý vzduch.“ Právě jeho opak, tzv. dirty air, je podle mnohých hlavní příčinou toho, že i o mnoho rychlejší závodník se nedokáže těsně dotáhnout na pomalejšího konkurenta. A tento nevítaný efekt právě po úpravách před sezonou 2017 značně zesílil.

 Podobných situací je v dnešní F1 jako šafránu

Na bocích monopostů je nyní umístěna spousta různých dílů. Vypadá to efektně, ale jezdci to přináší mnohé těžkosti. Ano, předtím jsme nebyli tak rychlí, jenže vadilo to někomu? Co chceme? Zvládnout kolo za 1:22 místo 1:25, ale v neděli se koukat na sterilní podívanou? Nebo pomalejší auta, se kterými ovšem dokážeme udělat závod? Optimální by bylo nalézt mezi obojím kompromis,“ je přesvědčen Ricciardo.