Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappenovým ideálem je silný týmový kolega

Verstappenovým ideálem je silný týmový kolega

Zkrátka někdo jako Ricciardo

Max Verstappen nedávno zavítal do Amsterdamu, kde se zúčastnil akce sponzora týmu Red Bull, společnosti Tag Heuer. V hlavním městě své domovské země se Nizozemec rozpovídal mimo jiné i na téma stájových kolegů a prozradil, že nejvíce mu vyhovuje závodit po boku konkurenceschopného parťáka.

Jako ideální příklad uvádí vítěz sedmi velkých cen spolupráci s Danielem Ricciardem. Současný pilot Renaultu byl Verstappenovým kolegou u rakouské stáje od Velké ceny Španělska 2016 až do konce loňské sezony.

„Chci takového týmového kolegu, který se mnou bude bojovat a zároveň mě bude nutit se zlepšovat. Tuto ideální situaci jsem zažil s Danielem. Když jsem se k týmu připojil, stále jsem byl spíše nováčkem, zatímco on již pár let součástí stáje byl. V takovém případě se tedy můžete dobře učit a růst. V určitém bodě to ale pro něj začalo být obtížnější, neboť to po celou dobu bylo mezi námi velmi těsné,“ popsal Verstappen partnerství s rodákem z Perthu.

Po boku Daniela Ricciarda závodil Max Verstappen tři sezony.

Rodák z belgického Hasseltu ovšem také věří, že podobná rivalita mezi jezdci má pozitivní dopad na fungování stáje: „Nakonec je to velmi důležité i pro tým. Potřebujete totiž někoho, kdo v oblasti nastavení pracuje totožným způsobem a chce od vozu stejné věci. Pak můžete vůz mnohem lépe vyvíjet a pokud se můžete spolehnout, že od jezdců dostanete správné informace, lze v pátek absolvovat s každým z monopostů odlišný program. Takové věci jsou důležité nejen pro mě, ale i pro tým.“

 Nedošlo ale pouze na vychvalování „starých dobrých časů“. Pozitivně se totiž aktuálně čtvrtý muž průběžného pořadí vyjádřil i na adresu svého současného týmového kolegy Alexandera Albona: „Myslím si, že se zlepšuje. Jde samozřejmě o jeho první rok ve F1, tudíž nemůžete očekávat, že mu vše půjde skvěle. To platí i v případě zpětné vazby a dalších věcí. Zatím jde ale vše dobře.“

Albon, který zahajoval sezonu v juniorce Toro Rosso, se k A-týmu připojil od Velké ceny Belgie jakožto náhrada za trápícího se Pierra Gaslyho. Ve třech z pěti společných startů za Red Bull dokázal svého zkušenějšího parťáka porazit. Stalo se tak právě při premiéře v Belgii, dále také v Itálii a Japonsku. Nutno však podotknout, že zatímco ve Spa-Francorchampsu a na Suzuce Verstappen nespatřil cíl, v Monze mu život zkomplikoval start ze zadních pozic kvůli výměně pohonné jednotky.