Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams: Nastal čas nouzových řešení

Williams: Nastal čas nouzových řešení

Podle Wurze je špatná samotná filozofie vozu

Situace Williamsu není záviděníhodná. Auto nefunguje, dvojice nezkušených mladíků si s ním neví rady a každý získaný bod je malým zázrakem. Přišel čas přejít do nouzového režimu.

Vyhlásil ho přímo technický ředitel týmu Paddy Lowe: „Zavedli jsme takzvaný nouzový program, abychom vozu vrátili výkon a dostali ho na úroveň, jakou si představujeme. Tato fáze potrvá pouze do poloviny sezony.“ Lowe už nespecifikoval, zda tou polovinou myslí srpnovou přestávku. „Všechno, co jsme zatím udělali, nestačí. Stále je tu několik problémů, kterým jsme nyní konečně přišli na kloub. To je určitě pozitivní. Intenzivně se snažíme je vyřešit. Nejde to ale ze dne na den, bohužel. Nicméně nám zase svitla naděje pro budoucnost,“ dodal.

Povinný optimismus bez uvedení konkrétních kroků k nápravě nesdílí poradce stáje Alexander Wurz. Pro rakouskou televizi ORF uvedl, že chybná je už samotná filozofie monopostu. Má mizernou aerodynamiku, kvůli které mu chybí přítlak a je tak prakticky neovladatelný. „Není to nic nového, s něčím podobným jsme se potýkali už loni. Tehdy to mělo ale jenom rušivý efekt. Teď je to mnohem horší. Že chápeme, v čem je zakopaný pes, představuje jen deset procent řešení. Zbytek bude strašně těžkou prací. Auto bylo určitě navrženo s nejlepšími úmysly, jenže při tvorbě softwaru a během simulací se asi sáhlo vedle,“ konstatoval expilot F1.

Ještě otevřenější byl Robert Kubica: „V Barceloně při testech jsme v podstatě na nic nepřišli. Nemáme žádný kouzelný proutek, jímž bychom mávli a všechno bylo OK. Co je špatně, víme. Ale jak z toho ven?

Robert Kubica neměl během testů příliš důvodů k úsměvu