Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Automobilka MG se letos vrací do DTM

Automobilka MG se letos vrací do DTM

Mercedes, Audi a Opel tak budou mít další konkurenci.

text: Martin Ševčík
 
Na konci loňského roku naznačil šéf agentury ITR Hans Werner Aubrecht, že do následující sezóny vstoupí DTM se čtyřmi výrobci. Nyní byla automobilka MG Rover oficiálně představena jako nová posila startovního roštu a utká se spolu s Mercedesem, Audi a Opelem o titul šampióna DTM.
 
"Jsem hrdý na to, že mohu uvítat MG jako čtvrtou značku v seriálu Deutsche Tourenwagen Masters,“ prohlásil Aubrecht a nezapomněl poznamenat, že DTM je pro automobilové koncerny stále atraktivnější. Je tedy možné, že Angličané ukázali cestu dalším výrobcům a startovní pole tak může být v budoucnu daleko pestřejší.
 
Rover by chtěl navázat na své dřívější úspěchy v sérii německých cestovních vozů. Hned v prvních dvou ročnících dosáhl na celkové druhé místo a v roce 1986 slavila anglická značka dokonce titul šampióna. "Působení v sérii s tak kvalitními soupeři je skvělou šancí, jak zvýšit prestiž naší automobilky,“ zdůrazňuje ředitel marketingu Rod Ramsay.
 
Namísto původně plánovaných čtyř vozů se u MG rozhodli nasadit pouze dva stroje, které budou pohánět čtyřlitrové motory Zytek V8. Výrobou speciálu, který je založen na modelu ZT 260, byla pověřena společnost Zytek Engineering. Projektu se měl údajně účastnit i Tim Holloway, který je známý ze svého působení ve formuli 1 u stáje Jordan.
 
Otázkou však zůstává, kdo se posadí za volant dvou nových „zet-téček“. V zákulisí se spekuluje o hvězdě britské série cestovních vozů Anthonymu Reidovi, který jezdí pro MG od roku 2001. Rozluštění této hádanky však přinesou až následující dny a týdny. DTM se chystá na první společné testování, které proběhne od 8. do 11. března v Mugellu. Všechny automobilky a jezdci se pak fanouškům představí 5. dubna při tradiční oficiální prezentaci v Hamburku.