Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Domenicali: Lambo do F1 nepůjde

Domenicali: Lambo do F1 nepůjde

Jeho doménou nadále zůstanou GT vozy

Nejvyšší představitel Lamborghini Stefano Domenicali rezolutně popřel, že by jím reprezentovaná značka uvažovala o vstupu do F1. A to ani v dlouhodobějším horizontu.

Není k tomu žádný důvod, protože i tak silně rosteme,“ nechal se slyšet muž, jenž byl v minulosti s F1 úzce spojen. „To víte, že srdce mně říká něco jiného. Ale musíme uvažovat racionálně.“

Podle Domenicaliho má automobilka příliš malou základnu, aby zvládla tak náročný projekt: „Dělá u nás 1175 lidí, u Ferrari 3115. Náš roční obrat dosahuje 906 milionů eur, jeho 3,1 miliardy. Kromě toho firmě schází závodní tradice. Vždy jsme byli vnímáni jako výrobci sportovních vozů pro běžný provoz.“ V tom nemá tak úplně pravdu. „Lambo“ už totiž ve formuli 1 bylo – v letech 1989 až 1993, byť jen jako dodavatel motorů.

Poslední argument je nejpádnější: „Představovalo by to obrovskou investici už jen k dosažení základní konkurenceschopnosti. K tomu přistupuje riziko možná neodčinitelného poškození image v případě neúspěchu. Nic z toho nepotřebujeme.“

Lamborghini ovšem ve sféře motorsportu zůstane. Program dodávek automobilů specifikace GT3 privátním týmům poběží dál. „Tady vidíme značný potenciál, a také ve vytrvalostním mistrovství světa,“ zdůraznil Domenicali.