Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Budoucnost populární Grand Prix Austrálie je ohrožena

Budoucnost populární Grand Prix Austrálie je ohrožena

O jejím osudu rozhodne Světová rada motoristického sportu.

FIA dnes přišla s úsečným prohlášením, ve kterém upozorňuje na možnost odvolání všech mezinárodních motoristických podniků, které se jedou na australské půdě. Důvodem je soudní příkaz, který byl proti FIA vydán včera.

Nejvyšší soud včera vydal na základě žádosti Paula Stoddarta příkaz, který nařizuje nasazení monopostů Minardi loňské specifikace.

Stoddart sice dnes stáhl veškeré právní akce vedené v této záležitosti, ale FIA si to, že si nezávislý soud dovolil postupovat ve prospěch někoho jiného, nechce nechat jen tak líbit.

"Včera vydal soudce v Melbourne příkaz, který nařizuje, že se dva vozy budou moci zúčastnit sobotních tréninků a to i navzdory tomu, že neodpovídají technickým nařízením FIA pro sezónu FIA," praví se v prohlášení.

"Komisaři Grand Prix Austrálie a FIA nebyli o těchto krocích nijak informováni a nebyla jim dána žádná možnost zúčastnit se soudního slyšení.

Rozhodnutí soudce je evidentně v rozporu s průběhem velké sportovní události a přebíjí rozhodnutí řádně zvolených mezinárodních funkcionářů. Rozhodnutí navíc nutí řídící orgán, aby umožnil účast vozů a to v rozporu s mezinárodními nařízeními. To vše se událo bez jakéhokoliv slyšení.

Pokud australské právo a procedury umožňují, aby soudce jednal na vlastní pěst, pak musí Světová rada motoristického sportu rozhodnout, zda-li bude v budoucnosti v Austrálii probíhat vůbec nějaká motoristická sportovní událost."

Grand Prix Austrálie je součástí kalendáře Formule 1 od roku 1986. Melbourne hostí závody nejrychlejších monopostů již desátým rokem.