Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sauber zastavuje vývoj letošního vozu

Sauber zastavuje vývoj letošního vozu

Je čas navrhnout nový, lepší

Šéf Sauberu Fréderic Vasseur už udělal těžké rozhodnutí a vkládá omezené zdroje svého týmu do vývoje nového vozu, což znamená ukončení práce na letošním C37.

Předloni hrozilo Sauberu jedenácté místo v Poháru konstruktérů. Až v předposledním závodě sezony mu Felipe Nasr vyjel dva body a zachránil ho tak od posledního místa. Jenže Manor ztráta peněz určených pro prvních 10 týmů finančně položila a loni už desáté místo znamenalo, že Sauber skončil poslední a s pěti body byl daleko za ostatními. Letošní vůz je mnohem konkurenceschopnější, v polovině sezony už má na kontě 18 bodů a jistě by nebylo marné pokusit se ho dále zlepšovat, neboť osmé Toro Rosso má 20 bodů. Jenže to by znamenalo ubrat relativně malému týmu z času na vývoj vozu pro rok 2019.

"V určité fázi, a ta fáze začíná tento týden, musíme zastavit vývoj vozu, protože nová pravidla (aerodynamiky) jsou pro nás zajímavou příležitostí," řekl Vasseur. "Alespoň já určitě považuji nová pravidla za příležitost, takže se musíme plně soustředit na příští rok. Proto zcela zastavujeme vývoj současného vozu, ale ve skutečnosti myslíme na rok 2019 už celé měsíce."

V závislosti na tom, jak to Vasseur myslel, nemusí zastavení vývoje znamenat, že na voze tohoto týmu již neuvidíme žádné nové prvky. Pokud byl dosud v aerodynamickém tunelu a v počítačích model letošního vozu, bude továrna produkovat nové díly ještě celé týdny. Jelikož jsme již v druhé polovině sezony a srpnová přestávka s povinnou dvoutýdenní dovolenou pro všechny zaměstnance už klepe na dveře, můžeme podobné rozhodnutí očekávat i od dalších menších týmů.