Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Co bylo za Zanderovým odchodem ze Sauberu?

Co bylo za Zanderovým odchodem ze Sauberu?

Údajně strkal nos, kam neměl

Jörg Zander je již druhým technickým ředitelem Sauberu, který svůj post opustil náhle a hlavně nečekaně brzy. Mark Smith šéfoval technickému personálu v Hinwilu od léta 2015 až téměř do začátku sezony 2016, když se "z rodinných důvodů" náhle vrátil do Británie. V jeho případě byla důvodem pravděpodobně finanční situace švýcarského týmu, ale proč teď odešel Zander, jenž se do křesla technického ředitele, které dlouho zívalo prázdnotou, posadil pouze před rokem? Mluvilo se o neshodách se šéfem týmu Fréderikem Vasseurem. Renovovaný žurnalista Joe Saward nabízí hlubší náhled do toho, co se v Sauberu za poslední rok odehrálo, pravdivost všech detailů ale není zaručena.

Podle Sawarda se Zander, se zkušenostmi z Williamsu i programu Audi v MS vytrvalostních vozů, hodně přičinil o loňský nečekaný odchod Monishy Kaltenbornové. Nové vlastníky týmu z investiční skupiny Longbow k tomu pobízel přesto, že šéfka týmu "byla maltou, která držela tým pohromadě", a investoři bez předchozích zkušeností se světem F1 poslechli.

Zander ale neuspěl jako technický ředitel. S penězi od Longbow i nového titulárního partnera Alfa Romeo a s novými motory Ferrari by byl vůz Sauberu stále nejpomalejším v poli, nebýt ohromného zaváhání Williamsu. Místo šéfa týmu navíc obsadil již zmíněný Vasseur, a ten ví, co dělá, i jak se ruší kontrakty.

Tým zůstává destabilizován a investoři rozčarovaní, ale je tu vyhlídka na rychlý prodej automobilce Alfa Romeo patřící do gigantického koncernu Fiat Chrysler Automobiles. V případě uzavření dohody bude Vasseur stát v čele továrního týmu (čehož nedosáhl u Renaultu, kde si překáželi s Cyrilem Abiteboulem a Jérôme Stollem).

Saward poukazuje na fakt, že v tiskové zprávě o Zanderově odchodu se píše, že Vasseur bude koordinovat "vývoj C37 stejně jako vozu pro příští sezonu pod vedením příslušných úsekových vedoucích a projektových manažerů". Proč vůz pro příští sezonu a ne C38? Možná proto, že Alfa Romeo si bude své vozy pojmenovávat jinak. "C" ve jménu vozů Sauberu je zkratkou pro Christiane, křestní jméno manželky Petera Saubera.