Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Předání moci proběhlo bez problémů

Předání moci proběhlo bez problémů

Vasseur se zabydluje v Maranellu.

Během sezony 2022, která měla být sezonou návratu Ferrari na vrchol F1, přišel Mattia Binotto o důvěru předsedy Ferrari Johna Elkanna i generálního ředitele Benedetta Vigna a vzdal se místa šéfa Scuderie Ferrari. Na jeho místo byl z Alfa Romeo najat Frédéric Vasseur. Fanoušci italského týmu mohou být jen rádi, že předávání kanceláře se neslo v přátelském duchu.

Proces byl křišťálově čistý. Navzdory klevetám jsme před Abú Zabí (posledním závodem sezony) o ničem nediskutovali,“ řekl Vasseur o námluvách s Ferrari. „První rozhovory jsme vedli v týdnu po Abú Zabí a šlo to rychle. Pak jsem zatelefonoval Mattiovi a také jsme se potkali, když jsem přebíral štafetu. Promluvili jsme si mezi čtyřma očima. Musel jsem za to Mattiovi poděkovat. Vážím si, že tam ještě zůstal a počkal na mě, abychom si mohli promluvit.

Vasseur dále prozradil, že prostřednictvím služby WhatsApp obdržel pár rad od svého krajana, bývalého šéfa Ferrari, Jeana Todta. Podle prvních dojmů nového šéfa Ferrari ovšem situace není srovnatelná s tím, co při svém příchodu do Maranella našel Todt. Scuderia je prý schopna vítězit, mohla vyhrát loni nebo v jiných letech, má všechny potřebné zdroje. Musí jen odvést lepší práci než ostatní, což se samozřejmě snáze řekne, než udělá.

Od prvního Vasseurova dne v novém zaměstnání se říká, že plánuje hlavně přerozdělit úkoly a odpovědnosti v manažerské struktuře. Binotto prý podle něj přetížil Laurenta Mekiese, jenž kromě tradičních povinností sportovního ředitele reprezentovat tým například ve vztahu k FIA, občas vedl i celý závodní tým za Binottovy nepřítomnosti a na starost dostal i celou logistiku. Není zřejmé, zda si Mekies sám přál více funkcí. Po změnách by měl z Mekiese být „pouze“ závodní ředitel, čili by byl v čele cestujícího závodního týmu.

Média očekávají, že brzy se vrátí týmu Haas zapůjčený Simone Resta. Resta a Vasseur se poznali, když byl Resta ještě zapůjčen Sauberu. Binotto je podezříván, že Restovi dával externí úkoly, aby neohrožoval jeho postavení ve Ferrari, jelikož Binotto si kromě místa šéfa týmu neoficiálně ponechal i místo technického ředitele. Vasseur je vystudovaný letecký inženýr, takže technice se rozuměl, než se začal pohybovat ve F1, ale návrh vozu Ferrari pro sezonu 2024 má dostat na zodpovědnost Resta. V posledních dvou odstavcích jsou však uvedeny pouze nepotvrzené informace z nejmenovaných zdrojů.

Vasseur určí jezdce Ferrari číslo jedna, ale až když to bude zapotřebí. Foto: Ferrari

Máme dva velmi dobré jezdce, oba mohou uspět a my máme kapacity potřebné k tomu, aby dostávali přesně stejný vůz a stejně silnou podporu. Cílem jsou vítězství vozu Ferrari. Nebudeme mít jezdce číslo jedna a jezdce číslo dvě. Teprve pokud bude třeba učinit rozhodnutí, tak ho já udělám,“ řekl Vasseur, aby oslabil obavy, že bude preferovat Charlese Leclerca, jenž do Ferrari přestoupil právě z jeho bývalého týmu.

Ferrari má představení letošního vozu naplánováno na 14. února. Už víme, že na seznamu sponzorů bude chybět Velas, přičemž partnerství bylo ukončeno ze strany Ferrari a důvody neznáme. Ferrari je po Mercedesu již druhým týmem, který se rozloučil s významným sponzorem z kryptobyznysu. Ferrari také ukončilo spolupráci s technologickým partnerem Snapdragon. Náhradou bude americká softwarová společnost Genesys a bude nejen s týmem F1, ale i s novým továrním týmem ve WEC.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari