Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren chce v IndyCar zlákat Scotta Dixona

McLaren chce v IndyCar zlákat Scotta Dixona

Jeho a Alonsa by zastřešoval Andretti

Tým McLaren by chtěl od prvních chvil v IndyCar Series bojovat o titul a k tomu líčí na jednu z největších hvězd, čtyřnásobného šampiona Scotta Dixona. Současný lídr šampionátu o víkendu v Ohiu přiznal, že má více nabídek, až mu na konci letošní sezony skončí smlouva.

Přirozeně o něj stojí nadále tým Chipa Ganassiho, v němž osmatřicetiletý Novozélanďan strávil téměř celou kariéru. Web Racer ale přišel s informací, že jej pro svůj severoamerický program chce zlákat také McLaren. A Dixona nabídka legendární stáje láká, vždyť ji založil jeho krajan a největší vzor Bruce McLaren.

„Ano, mám několik možností,“ přiznal v pátek Raceru Dixon. „Doufám, že všechno se vyřeší do konce měsíce, ale vypadá to, že to tak nebude. Ale myslím, že to pro mě dopadne dobře,“ věří Dixon.

V padoku IndyCar se objevovaly informace, že Dixon přestoupí k týmu Andretti Autosport, který pro McLaren bude nasazovat dva vozy. Britská značka mu měla nabídnout osm milionů dolarů. „To je za jeden rok?“ smál se Dixon, když se jej na tuto možnost zeptali reportéři. „Tak to jsem neslyšel, ale přál bych si to!“ dodal.

„Je hezké, že je o mě zájem,“ doplnil už vážněji Dixon. „Ale je docela zábava, jak čtu různé verze toho, kam zamířím. Docela mě to baví,“ přiznal Novozélanďan. Podle Raceru usiluje o dvouletý kontrakt, který by jej udržel v kokpitu IndyCar i na prahu čtyřicítky.

Dixonova prověřená schopnost vyhrávat závody IndyCar a bojovat o titul není jediným důvodem, proč o něj McLaren stojí. Důležitý je i jeho vztah s Hondou, která by měla být jedním z hlavních mecenášů případného angažmá Dixona u McLarenu/Andretti Autosport. To je zároveň největší úskalí Alonsova případného přestupu do IndyCar. Když se McLarenu v posledních letech ve formuli 1 nedařilo, dával Alonso okatě najevo svou nespokojenost s motory japonského výrobce. Navíc ve WEC závodí za největšího rivala Hondy, Toyotu.

Na Alonsovo rozhodnutí, jestli se chystá přestoupit do IndyCar, netrpělivě čeká tým Andretti Autosport. Michael Andretti by pro McLaren měl zajišťovat veškerý servis a je připraven nasazovat do IndyCar až šest vozů – čtyři vlastní a dva pro McLaren. To ale bude vyžadovat posílení týmu. Andretti pro Autoweek naznačil, že pokud se Alonso a McLaren nerozhodnou před následujícím závodem na Pocono Raceway (19. srpna), bude už pozdě připravit kvalitní program.

„Pořád se ho ptáme a pořád nám není schopný odpovědět,“ řekl pro Racer na Alonsovu adresu Andretti. Vyloučil ale fámu, která se taktéž šířila padokem, že by Alonso v IndyCar chtěl odjet jen vybrané závody jako Long Beach, Road Ameriku a samozřejmě Indy500.

„Ne, o tohle nestojí. Buď chce jet celý šampionát, nebo nic. Nechce odjet pár závodů, možná i některé vyhrát, a pak nemít šanci bojovat o titul,“ dodal Michael Andretti. Šéf McLarenu Zak Brown připustil, že by se Alonso mohl na podzim zúčastnit některého z testů IndyCar