Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault brojí proti supertýmům

Renault brojí proti supertýmům

Abiteboul: Je to nefér, my si děláme všechno sami

Už to tu máme znovu. Po Robertu Fernleym z Force Indie převzal prapor boje proti takzvaným supertýmům (rozuměj Ferrari a Mercedesu) Cyril Abiteboul z Renaultu.

Předmětem jeho nevole jsou stáje, které se těší zvýšené podpoře od svých dodavatelů pohonných jednotek, kterými jsou právě výše zmíněné supertýmy. Aktuálně tedy pouze jedna, Haas, ale v blízké budoucnosti by to prý klidně mohl být třeba i Williams.

Je to nefér,“ rozčílil se Abiteboul v rozhovoru pro auto motor und sport. „My jsme nuceni stavět všechno sami. Haas dostává dvě třetiny dílů od Ferrari. Tohle téma musí konečně přijít na přetřes. Tvrdíme to už měsíce, ale nikdo nás neposlouchá. Naší jedinou šancí je udělat z toho veřejnou věc.

Zlí jazykové ovšem tvrdí, že hlavním důvodem Abiteboulova výlevu byla nespokojenost, že Renault si podobnou „franšízu“ nemůže dovolit. Jediný odběratel jeho motorů McLaren (s Red Bullem již nelze počítat) se totiž s hrdostí definuje jako konstruktér a na podobný způsob spolupráce by zřejmě nepřistoupil.

Podle německého časopisu se na stranu francouzské automobilky postavil i ředitel velkých cen F1 Charlie Whiting. „V blízké budoucnosti by F1 skutečně mohla být ovládána dvěma nebo třemi dominujícími subjekty,“ uvedl.