Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjeanovi hrozí vynechání závodu

Grosjeanovi hrozí vynechání závodu

V nejbližších velkých cenách musí sekat dobrotu

Romain Grosjean je po Singapuru nebezpečně blízko nucenému volnu a v příštích pár závodech musí sekat dobrotu. Minulou neděli mu totiž stevardi Velké ceny Singapuru napařili dva trestné body za ignorování modrých vlajek.

Francouzský jezdec bojující o setrvání v týmu Haas měl před Singapurem na kontě sedm trestných bodů, takže aktuálně jich má již devět a za dvanáct automaticky dostane zákaz účastnit se příští velké ceny.

Připomeňme si, že trestné body se nesčítávají za sezonu, ale za uplynulých 12 měsíců. Za tento rok jsou na Grosjeanově kontě dva body za způsobení kolize ve Španělsku, další dva za stejný prohřešek ve Francii a samozřejmě dva za Singapur. Kromě toho je stále platný trestný bod, který mu byl udělen 29. října 2017 v USA a další dva brazilské z 12. listopadu 2017.

To znamená, že bude muset odjet závody v Rusku, v Japonsku, v USA a v Mexiku, aniž by mu byly uděleny další tři trestné body. Potom mu ubude jeden a až po VC Brazílie další dva. Stevardi za větší prohřešky většinou udělují dva trestné body, ale mohou udělit i tři najednou. Grosjean si rozhodně nemůže dovolit dostat dva dvoubodové tresty od teď až do cíle brazilského závodu.

Budou to pro něj dlouhé dva měsíce. Neúčastnit se jednoho z jednadvaceti závodů by samo o sobě nebyla zas taková tragédie, mnohem horší by zřejmě byla negativní publicita. Nejprve by média obletěla zpráva o zákazu startu a pak by se začalo mluvit o potenciálních náhradnících, potom o vybraném náhradníkovi a pak celý čas od prvního tréninku až po start závodu by se opakovalo: "Tento jezdec dnes sedí ve voze Haasu kvůli tomu, že Romain Grosjean zavinil řadu incidentů a FIA mu zakázala účastnit se tohoto závodu." Obzvlášť nepříjemné by to bylo pro jezdce bez smlouvy na další sezonu.