Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean nepojede ani v Abú Zabí

Grosjean nepojede ani v Abú Zabí

Fittipaldi dostane ještě jednu šanci

Původním záměrem Romaina Grosjeana bylo vrátit se po hrůzostrašně vypadající nehodě ve Velké ceně Bahrajnu zpět na závodní trať ve Velké ceně Abú Zabí, která příští týden letošní sezonu formule 1 uzavře. Nakonec se ale Francouz na okruhu Yas Marina nepředstaví. Namísto toho se rozhodl odcestovat domů do Švýcarska, kde se bude zotavovat z popálenin. Jeho působení u týmu Haas a s největší pravděpodobností i kariéra pilota formule 1 tak tímto končí.

„Jsem velice smutný, že nebudu moci v Abú Zabí být s týmem a odjet tam svůj poslední závod. Společně s lékaři jsme pracovali na zotavení a na rekonvalescenci mé ruky, jak jen to šlo. Pokud bych ale závodil, šlo by pro mou rekonvalescenci a pro mé zdraví o příliš velký risk. Rozhodl jsem se tedy, že nebudu závodit. Je to jedno z mých nejtěžších rozhodnutí v životě, ale pochopitelně i jedno z nejmoudřejších. Tým mi bude chybět, budu je ale jako vždy podporovat,“ okomentoval Grosjean své rozhodnutí.

Grosjeanova absence v Abú Zabí mrzí i šéfa Haasu Günthera Steinera. Ten mu současně poděkoval za práci, kterou pro americkou stáj během svého působení u ní odvedl, a popřál brzké uzdravení.

„Přirozeně je mi líto, že Romain bude v závodě, který by byl jeho poslední u Haasu, chybět. Všichni ale souhlasíme s tím, že pro svou léčbu a rekonvalescenci z havárie, která se odehrála minulou neděli, zvolil ten nejlepší postup. Romain v posledních dnech ukázal neobyčejně statečného a ohromujícího ducha. Víme, jak moc se chtěl do kokpitu VF-20 (označení letošního vozu Haasu – pozn. red.) v Abú Zabí vrátit. A všichni bychom byli rádi, kdyby tam s námi byl.

Romain věřil našemu projektu pro formuli 1 od úplného začátku. Zavázal se, že pro nás bude závodit ještě předtím, než jsme vůbec postavili auto. Není pochyb o tom, že jeho odhodlání a vynaložené úsilí nám jakožto mladému týmu ve formuli 1 pomohlo dosáhnout toho, co máme. Navždy mu budeme vděční za tuto důvěru a oddanost. Jsou to právě jeho elán a ambice, co mu pomůže k uzdravení, tím jsem si jistý. Svým jménem a jménem Geneho Haase mu spolu s celým týmem přejeme návrat do plného zdraví,“ uvedl Steiner.

Spolupráce Romaina Grosjeana a Günthera Steinera končí. Foto: Haas

 

Grosjeanovo místo zaujme v Abú Zabí opět Pietro Fittipaldi. Brazilce můžeme v barvách Haasu vidět už během tohoto víkendu v Bahrajnu.

Zdroj: F1, úvodní foto: Haas