Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Magnussena rozhněvala penalizace

Magnussena rozhněvala penalizace

Pro Grosjeana skončil závod již v prvním kole

Stáj Haas se v Soči poprvé od červencové Velké ceny Německa objevila na bodovaných pozicích. Stalo se tak zásluhou Kevina Magnussena, který byl klasifikován jako devátý a obohatil tak svůj účet o další dva body.

Jeho radost ze zisku solidního umístění ovšem byla po závodě zastíněna nespokojeností s pětisekundovou penalizací, kterou obdržel za nesprávný návrat na trať po výjezdu ve druhé zatáčce a ztratil tak původní osmou příčku. Rozhodnutí sportovních komisařů se jezdci americké stáje vůbec nezamlouvalo.

Je to blbost. Druhá zatáčka je hloupá. Je to zkrátka hloupé a měl by se tam navozit například štěrk. Nejsem žádný expert na bezpečnost a nikdy jím nebudu. Dnes to ale bylo tak, že jsem netrefil nájezd do zatáčky, ve výjezdové zóně jsem posbíral spoustu nepořádku, ztratil hrozně moc času a ještě byl za svou vlastní chybu penalizován. FIA do toho nijak zasahovat nemusela. Nebylo to černobílé, nicméně i přesto mě potrestali,“ uvedl šestadvacetiletý závodník.

Poté, co se rodák z Roskilde o své penalizaci dozvěděl, dal všechno do svého úsilí udržet se mezi elitní desítkou: „Zkrátka jsem absolvoval šest nejlepších kol víkendu v řadě. Řekli mi, že jsem dostal penalizaci a nyní pro mě udělají všechno. Dali mi maximální výkon motoru, větší, než bychom měli použít. Perfektně to načasovali, tudíž jsem do toho mohl vložit všechnu svou energii a odjel jsem šest kvalifikačních kol, které jsem všechny chytnul za pačesy. Samozřejmě jsem měl vůz, který mi to umožňoval. Všechno bylo perfektní.

Ačkoli z bodů se nakonec radoval Magnussen, po kvalifikaci měl k umístění mezi nejlepšími deseti blíže jeho týmový kolega Grosjean. Francouz ovšem start z osmé příčky zužitkovat nedokázal, neboť jeho účinkování skončilo již během prvního kola po incidentu s Danielem Ricciardem a Antoniem Giovinazzim.

Romain Grosjean se s Velkou cenou Ruska rozloučil krátce po jejím startu.

Nemám mnoho, co bych řekl. Celý víkend jsme pracovali opravdu tvrdě. Měli jsme konkurenceschopný vůz a dnes jsme si šli pro body. Náš závod byl zničen ve čtvrté zatáčce. Neměl jsem šanci zareagovat. Bylo to pro nás tak trochu neuspokojivé odpoledne. Je to těžké vstřebat, neboť cítím, že jsme tento víkend mohli bodovat a je tvrdé, že vše v prvním kole vzalo za své,“ zalitoval Francouz.

Dva body umožnily devátému Haasu v Poháru konstruktérů snížit ztrátu na osmou Alfu Romeo a rozdíl mezi těmito dvěma týmy je nyní sedmibodový.