Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Grosjean by nabídku Haasu odmítl

Grosjean by nabídku Haasu odmítl

Jeho příběh jezdce F1 je ukončený.

Po neplánovaném rozvázání smlouvy s Nikitou Mazepinem učinil americký tým Haas rychlé, přímé a vcelku logické rozhodnutí znovu zaměstnat jednoho ze svých bývalých závodníků. Krátce před zahájením druhé poloviny zimních testů bylo oznámeno, že do Bahrajnu již letí Kevin Magnussen, jenž se tak k týmu vrátil po pouze roční přestávce. Navzdory původnímu mlžení, že Haas bude mluvit s několika jezdci, než si vybere, bylo v Bahrajnu řečeno, že Magnussen byl první a jedinou volbou. Zůstal jediný otazník, a ten se vznášel nad jménem Romain Grosjean. Bývalý Magnussenův týmový kolega byl s Haasem od jeho vstupu do F1 v roce 2016.

Mnoho lidí se mě už zeptalo, jestli jsem se chtěl vrátit. A odpověď je ne,“ řekl Francouz závodící v Americe. „Ve Spojených státech jsem šťastný, jsem šťastný v IndyCar. Je vzrušující začínat každý víkend s myšlenkou, že mám šanci tento závod vyhrát. Mám za sebou skvělou kariéru jezdce F1, mnoho velkých cen, strávil jsem tam velkou část života. Ale teď už píšu jinou kapitolu a v této jde o vítězství, a dokonce o možnost stát se šampionem. V případě takového telefonátu bych neváhal s negativní odpovědí.

Jezdci málokdy přiznají zklamání, že nedostali nabídku od toho nebo onoho týmu, ale Grosjeanova slova jsou uvěřitelná. Na rozdíl od dánského kolegy je mu již 35 let a jakkoli by se snažil, cestu do většího týmu, než je Haas by si už téměř jistě nenašel, což není dobrá motivace pro kalendář s více než dvaceti závody v různých koutech světa. V IndyCar se mu loni v nováčkovské sezoně povedlo vybojovat pole position a letos získal místo ve špičkovém týmu Andretti Autosport, což je také šance, která se už nemusí nikdy opakovat. Haas nejspíš tušil, že pro něj nemá dost dobrou nabídku, zatímco 29letý Magnussen nebude mít s motivací problém a bez dlouhého přemýšlení naskočí do rozjíždějícího se vlaku.

Grosjean pomohl tým postavit na nohy, ale už bylo načase obrátit list. Foto: Haas

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: Haas