Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nedám mu peníze, aby se tam zabil!

Nedám mu peníze, aby se tam zabil!

Haas chtěl podporovat Grosjeana v IndyCar.

Podnikatel Gene Haas s týmy v NASCAR i ve F1 uvažoval, že bude finančně podporovat kariéru Romaina Grosjeana v IndyCar. Rozmyslel si to po jeho havárii na konci minulého roku v Bahrajnu, při které mohl po mimořádně tvrdém nárazu do svodidel přijít o život.

"Zeptal se mě, jestli ho budu chtít sponzorovat v IndyCar a zpočátku jsem o tom opravdu uvažoval," řekl Haas Raceru. "Ale když měl pak tu havárii v Bahrajnu, byl jsem šťastný, že se nezabil. Vzhledem k tomu, že absolutně zdemoloval vůz, jsem už nemohl být šťastnější. Nevím... Má ženu a tři děti, tak jsem mu prostě řekl, že si nedovedu představit, že mu dám peníze, aby se tam zabil. Podle mě by bylo nejlepší, kdyby už zůstal doma a staral se o rodinu.

Vyvázl z velmi vážné situace. Když se na to podíváte, kdyby byl vůz otočen o pár stupňů jinak, nedokázal by se z něj dostat a zemřel by v něm. Měl velké štěstí a celý tým měl velké štěstí. Nedokážu si představit, že bych se pak podíval do očí vdově a dětem. Tak jsem mu řekl, ať raději zůstane doma."

Již bývalý jezdec F1 radu neuposlechl, nebo pouze částečně. Rozhodl se, že tento rok bude v IndyCar závodit pouze na klasických okruzích a ovály přenechá někomu jinému. Shodou okolností, Dayle Coyne Racing sáhl po Pietrovi Fittipaldim, který je testovacím jezdcem týmu Haas F1 a za Grosjeana zaskočil i v posledních dvou velkých cenách minulé sezony.

Haas si to s finanční podporou Grosjeana v IndyCar rozmyslel. Foto: Haas

Šéf týmu Haas také potvrdil, že majitel nebyl daleko od toho, aby se i s penězi své společnosti Haas Automation zcela stáhl z F1.

"V určitém bodě si řeknete, že to byla zábava, ale asi už stačilo a je načase zkusit něco jiného, ​​protože s penězi se dá dělat spousta zábavných věcí," řekl Günter Steiner. "Ale s rozpočtovým stropem se tým, který odvedl dobrou práci, dostane na nulu. A pokud se sportu bude dařit, může být vlastnictví týmu i dobrým byznysem. I dosud byla F1 dobrým byznysem, ale pouze pro menší část týmů. Neumím si představit, že bych v tomto pokračoval bez rozpočtového stropu."

Zdroj: Racer, GPFans, úvodní foto: Haas