Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA zpřísnila regule ohledně výměny motorů

FIA zpřísnila regule ohledně výměny motorů

Taktika týmu BAR donutila FIA jednat.

Odpověď FIA na počínání týmu BAR ke konci australské Grand Prix na sebe nechala sice dlouho čekat, přinesla ovšem rovnou úpravu pravidel týkajících se výměn motorů.
 
Podle nových nařízení bude muset tým, jehož vůz nedokončí první z dvojice závodů, dokázat sportovním komisařům, že k odstoupení vedly technické problémy. Jedině pak může vyměnit pohonnou jednotku pro příští závodní víkend.
 
"Jako výsledek toho, co se stalo při posledním kole v Melbourne, budeme rozlišovat mezi odstoupením na základě technických problémů a rozhodnutím nedokončit závod. V prvním případě se jedná o nahodilou situaci zcela mimo kontrolu jezdce, ve druhém ne," uvádí FIA ve svém prohlášení. "Budeme požadovat, aby tým, jehož jezdec nedokončí první z dvojice závodů, vysvětlil okolnosti takového odstoupení sportovním komisařům."
 
Zatím není jasné, zda má FIA v plánu penalizovat Takumu Sata a Jensona Buttona ze stáje BAR kvůli úmyslnému odstoupení ze závodu za účelem beztrestné výměny motorů. BAR se však k tomuto kroku rozhodl v době, kdy se nejednalo o přímé porušení regulí, ale pouze o využití skuliny v nařízeních FIA. Tak či tak oba jezdci týmu z Brackley by měli nyní výhodu čerstvých motorů, zatímco ostatní začnou následující víkend s agregáty, které mají najeto 400 a více kilometrů.