Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Carlin chce příští rok v IndyCar tři vozy

Carlin chce příští rok v IndyCar tři vozy

Tým se také vrátí do Indy Lights

Tým Carlin Racing chce po první sezoně v IndyCar expandovat a v nadcházejícím ročníku nasazovat do amerického šampionátu už tři vozy. Stávající dvojice Max Chilton a Charlie Kimball by měla u týmu pokračovat. Webu Motorsport.com to potvrdil majitel týmu Trevor Carlin.

Carlin se v amerických formulích angažuje teprve od roku 2015. Nejprve nastoupil do Indy Lights, kde jeden z vozů řídil expilot formule 1 Chilton. Ten po sezoně přešel do IndyCar k týmu Chipa Ganassiho. Když se Ganassi rozhodl tým vloni zeštíhlet, usoudil Carlin, že je ten pravý čas pro postup do IndyCar.

„IndyCar teď prochází obdobím rozkvětu a spousta jezdců s námi mluví o možnosti angažmá. Vypadá to, že o třetí vůz bude velký zájem, a my se na to adekvátně připravujeme. V této fázi nevíme, kdo by ho měl řídit, ale připravujeme se, abychom pokryli poptávku po třetím voze, a doufáme, že do konce října budeme vědět,“ prozradil Carlin.

O pokračování jedná tým s Chiltonem a Kimballem. Carlin se ptal Chevroletu, jestli mu bude schopen zajistit motory pro další vůz, na což americká automobilka reagovala kladně. Stáj jedná se svým bývalým jezdcem v evropské F3 a Indy Lights Edem Jonesem, který si hledá místo po neúspěšné sezoně u Chipa Ganassiho.

Další alternativou je model, který pro svůj druhý vůz využívá Ed Carpenter. Tedy střídání okruhových a oválových specialistů v jednom voze. „Ano, to je určitě možnost. Viděl jsem, jak ten americký model funguje a ačkoliv jezdec ve třetím voze nebojuje o umístění v šampionátu, týmu jako celku to pomáhá, protože každý závod máte k dispozici více dat a učíte se rychleji,“ dodal Carlin.

Kimball byl v úvodní sezoně s týmem Carlin 17. v pořadí šampionátu, Chilton skončil ještě o dvě příčky níže. Carlin připomíná, že stáj dostala vozy relativně pozdě a v podstatě neměla žádný čas na přípravu. V druhé sezoně už očekává lepší výsledky.

Aby se mohl plně soustředit na IndyCar, přerušil tým letos své angažmá v juniorské sérii Indy Lights. Ta už o rok dříve ztratila tým Sama Schmidta, který normálně nasazoval čtyři vozy. A tak bylo letos pole pořádně prořídlé a do většiny závodů startovalo jen sedm pilotů.

Po roční absenci se ale Carlin do juniorské série vrací. IndyCar a promotér zvýšili odměny a zavedli některá opatření na snížení nákladů. Trevor Carlin to označil za krok správným směrem. Příští rok bude mít opět na roštu dva vozy.

Jednou z možností je přivést jezdce z některé z evropských sérií, v nichž tým závodí. Carlin ale také pokukuje po pilotech ze série Pro Mazda, která je na cestě do IndyCar Series o stupeň pod Indy Lights.