Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Američan za Američana

Američan za Američana

Esterson nahrazuje u Carlinu Yeanyho

U stáje Carlin se mění minimálně pro nadcházející dva podniky FIA F3 sestava. Britská stáj, která letos zatím čeká na první body, nasadí při závodech na Silverstone a Hungaroringu Maxe Estersona. Dvacetiletý Američan nahradí svého krajana Huntera Yeanyho.

Estersona můžeme v posledních dvou sezonách vídat v britském šampionátu GB3, který navazuje na místní šampionát F3. Zatímco loni si zde v barvách stáje Douglas Motorsport připsal jednu výhru a celkově obsadil sedmé místo, jeho letošní sezona s týmem Fortec Motorsports je zatím ovlivněna incidenty a problémy se spolehlivostí. Kvůli nim se nachází až na průběžné 14. pozici.

Během nadcházejícího víkendu na Silverstone sice na Estersona čeká první start s novým monopostem i novým týmem, okruh pro něj ale žádnou neznámou nebude. Zná ho dobře nejenom díky působení v GB3, ale také díky předchozímu účinkování v závodech formule Ford. V roce 2021 zde s tímto autem dokonce triumfoval v podniku Walter Hayes Trophy.

„Je skoro až nereálné, že si při Velké ceně Velké Británie odbudu svou premiéru ve FIA F3. Vím, že bude náročné do tohoto šampionátu naskočit, když mám tak málo zkušeností, Silverstone ale znám dobře. Tým tu navíc loni byl opravdu silný (Zak O´Sullivan dojel druhý v hlavním závodě – pozn. red.). Moc děkuji týmu za to, že si mě vybral. Těším se na to, až uvidím, čeho dosáhneme,“ říká rodák z New York City.

Esterson se pokusí před domácími diváky vybojovat co nejlepší výsledky, nedělá si ale žádné iluze o výzvě, která ho čeká: „Mezi pravidelnými účastníky jsou někteří z nejlepších pilotů na světě a v monopostu FIA F3 už toho odjeli spoustu. Já budu tento vůz poprvé řídit až v pátek ráno, kdy se pojede jediný volný trénink na 45 minut. Samozřejmě, že někde vzadu ve své mysli mám sen, že budu bojovat na špici, když ale vezmu v úvahu okolnosti a to, co mi říkají zkušenější, tak bude úspěch skončit v první polovině,“ uvědomuje si.

Hunter Yeany uvolní v nadcházejících dvou podnicích kokpit Maxi Estersonovi. Foto: Carlin



Ve voze FIA F3 nebude Esterson sedět úplně poprvé. Na konci loňského roku totiž dostal šanci od stáje Van Amersfoort při posezonních testech v Jerezu.

Jde o druhou změnu ve startovním poli FIA F3, ke které během letošní sezony dochází. O tu se první se postarala před týdnem stáj PHM Racing by Charouz. Zde byl na Red Bull Ringu nahrazen Piotr Wisnicki McKenzym Cresswellem, který letos rovněž závodí v GB3. Cresswell nahradí Wisnického i na Silverstone, jak to ale bude s jeho letošním účinkováním ve FIA F3 dále, zatím není jasné.

Je otázkou, zdali Esterson a Cresswell zůstanou ve startovním poli až do konce letošní sezony. V kalendáři FIA F3 a GB3 totiž najdeme jednu termínovou kolizi. Dojde k ní o víkendu 29.-30. července. Během něj FIA F3 závodí ve Spa-Francorchamps, zatímco GB3 pojede na Silverstone. Případná absence v podniku GB3 by ale nemusela Estersona ani Cresswella příliš bolet. Ani jeden z nich totiž není zapojen do boje o titul. Zatímco Esterson se nachází na 14. pozici, Cresswell je sedmý.

Zdroj: Formula Scout, FIA F3, FORMULE.cz, The Race, úvodní foto: GB3 Championship