Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault zatím na titul ani nemyslí

Renault zatím na titul ani nemyslí

Mistrovský plán se nepodaří naplnit

Když Renault na konci roku 2015 koupil tým Lotus, fanouškům představil svůj velký mistrovský plán, rozepsaný na několik let, ale zato ambiciózní. Po pomalejším startu se měl v roce 2018 definitivně odpoutat od středu pole, v roce 2019 sbírat stupně vítězů a získat první vítězství, aby mohl v roce 2020 seriózně zaútočit na titul. Ještě v únoru tohoto roku vedení týmu hovořilo o tom, že na konci roku bude mít stejně výkonné motory jako Mercedes a Ferrari. Technický ředitel Bob Bell v březnu prohlásil, že Renault musí být letos "pohodlně čtvrtý".

Dnes má čtvrtý Renault v těsném závěsu malý tým Haas a může být rád, že Romain Grosjean byl diskvalifikován z Velké ceny Itálie a že Force India prošla znovuzrozením, jinak by dnes měly shodně po 91 bodech. Bell je dnes už bývalým technickým ředitelem Renaultu a nově získaný expert Marcin Budkowski otevřeně mluví o posunutí harmonogramu minimálně o jeden rok. V roce 2021 totiž začnou platit nová technická pravidla a karty se rozdají nanovo. To je mnohem lepší šance proniknout mezi špičku než dohánět ztrátu u současné generace vozů.

"Jistě, i já jsem doufal, že to bude jinak, ale musíme postupovat krok za krokem," řekl Budkowski, který je po kauze způsobené jeho zlanařením z řad FIA oficiálně veden pouze jako výkonný ředitel týmu Renault bez dalšího upřesnění, ale můžeme tušit, že se angažuje především v technických záležitostech.

"Nyní ztrácíme přibližně 1,5 sekundy na kolo a bylo by ode mě hloupé myslet si, že to přes zimu doženeme, protože proti nám stojí masivní organizace jako Mercedes a Ferrari s jejich extrémně schopnými lidmi. My jsme se za poslední dva roky hodně rozrostli, ale oni mají 900 lidí a to už už celé roky. Stabilita je na jejich straně a byl bych pro smích, kdybych vám teď tvrdil, že je příští rok porazíme.

Naším cílem je pokračovat v rychlém progresu. Upřímně, kdyby se nám tentokrát podařilo ztrátu na špičku alespoň zmenšit, brali bychom to jako úspěch. Jistěže, i já doufám, že v roce 2020 jim už budeme tak blízko, abychom s nimi mohli bojovat, ale nebudu si hrát na věštce. Rok 2021 by měl být rokem velké změny pravidel. Pokud tomu tak bude, tak to pro nás bude velká příležitost. Každá změna je příležitostí i rizikem a velký restart by nám teď vyhovoval. Nejlepší by bylo, kdyby se začínalo úplně od nuly," uvedl Budkowski.