Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Postaví Renault kvalifikační vůz?

Postaví Renault kvalifikační vůz?

Možností je mnoho, ale vítězná asi ani jedna

Tým Renault nevstoupil do sezony 2019 nejlépe, ale pokud se potvrdí zprávy o masivním nárůstu výkonu motoru, mohl by se alespoň odtrhnout od středu pole. A co potom? Na podzim začne s vývojem nového vozu a možná to bude vůz s přívlastkem "kvalifikační". Nápad na nový směr vývoje vysvětlil Cyril Abiteboul.

"Momentálně se můžeme rozhodnout pro dvě-tři věci, různé směry vývoje, které by totálně změnily charakteristiky a konkurenceschopnost našeho vozu pro příští rok," řekl šéf týmu. "Jedno takové rozhodnutí se týká efektivity aerodynamiky (maximální efektivnost ve stylu Ferrari vs. maximální přítlak ve stylu Mercedesu), druhé pak rovnováhy kvalifikace a závodu, jelikož v současné F1 je kvalifikace vším.

Všude se závodí jako v Monaku a dobrý kvalifikační vůz není stejný jako dobrý závodní vůz. Například nastavení převodových stupňů. Ideální nastavení pro kvalifikaci je jiné než nastavení pro závod. Během roku ho změnit nesmíme, ale příští rok je otevřený. Další změnou může být změna velkosti úhlu sklonu vozu (zepředu dozadu). Ale ještě máme čas, můžeme změnit cokoliv z toho. Aktuálně nemáme špatný vůz, ale můžeme jej zlepšit a nový vůz bude evolucí letošního."

Na co ale asi skutečně chce Abiteboul fanoušky připravit, je fakt, že Renault se nejen letos, ale ani příští rok nezapojí do bojů o vítězství a s velkou pravděpodobností ani o pódiová umístění. Letošní vůz je rychlostně daleko za velkou trojkou a pro tento tým bude nejlepší, když se co nejdříve soustředí na rok 2021, kterým má začít nová éra F1 s úplně novou generací vozů.

"Bude další krok stačit na to, abychom začali pravidelně bojovat o stupně vítězů a vítězství? Ne. Všichni víme, jaká je Formule 1. Popravdě, nejlepší šanci nám dá práce na sezoně 2021. Kvůli tomu budeme rozumní v úsilí vloženém do projektu 2020. Nejraději bychom už teď pracovali na projektu 2021."