Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso je rád, že se Hamilton vyrovná Fangiovi

Alonso je rád, že se Hamilton vyrovná Fangiovi

Z této generace si to zaslouží nejvíce

Fernando Alonso trošku předbíhá, ale už to tak vypadá, že Lewis Hamilton bude pětinásobným mistrem světa, čímž se vyrovná již legendárnímu Juanu Manuelu Fangiovi. Spolu s ním bude na druhém místě historických tabulek. Před nimi zůstane jedině sedminásobný šampion, ikonický Michael Schumacher. Alonso, jenž se s F1 loučí se dvěma mistrovskými tituly, je rád, že na tuto metu dosáhl právě Hamilton. Připomeňme, že v roce 2007, v Hamiltonově první sezoně v F1, se setkali v týmu McLaren a získali stejné množství bodů.

"Asi Michael, Fangio, Senna, Prost, Lewis. Těchto pět bych dal do top pětky," řekl Alonso. "Těžko porovnávat odlišné éry a způsoby, jak se dopracovat k titulu. Ale Lewis teď jde za pátým, tolik jich získal i Fangio. Úžasný úspěch.

Pokud toho má dosáhnout jeden z generace, tak jsem rád, že je to Lewis. Ukázal talent a odhodlání v dominantním voze, získal tituly. A když neměl dost dobrý vůz, tak alespoň příležitostně předvedl velikost svého talentu. To se dnes už tak často nevidí."

Uvědomil si Alonso jeho potenciál, když byl jeho týmovým kolegou?

"Nemůžete vědět, co má budoucnost připravené pro toho nebo onoho jezdce. Ale v nováčkovské sezoně bojoval o titul a získal ho o rok později. Tehdy už asi všichni tušili, že z něj může být pětinásobný nebo i sedminásobný šampion. Potom nebyl tak vidět, protože neměl dobré vozy. Když přestoupil do Mercedesu, všichni jsme si mysleli, že udělal chybu, protože v roce 2013 měl tým hodně problémů. Ale jednou jste nahoře a jednou dole. Přeji mu to. Od prvního dne nám začal předvádět svůj talent, okamžitě dokázal vyhrávat závody, pokud seděl ve správném voze. Úžasné."