Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton tlačil na pilu jako blázen

Hamilton tlačil na pilu jako blázen

Mercedes: Chyběla rychlost

Chybělo jen málo a Mercedes mohl s Lewisem Hamiltonem oslavovat pátý titul mistra světa. Partie byla rozehraná skvěle a šampionát mohl znát vítěze tři díly před koncem seriálu. Nakonec je všechno jinak.

Po startu z pole position Hamilton ztratil vedení po důrazném útoku Räikkönena. Výměna pneumatik v 11. kole byla sice příliš časná, ale zpomalení jezdeckého pole virtuálním safety carem k tomu doslova vybízelo. Stav zadních pneumatik však donutil Hamiltona k další zastávce ve 37. kole. A tuto ztrátu už se zlikvidovat nepodařilo.

Tenhle závod byl velká zábava. Těsně za Kimim a souboj s ním a Maxem. Je prima, že jsme se my, Ferrari a Red Bull utkali o první místa. Sledovat závod muselo být vzrušující. Přirozeně mě trochu zklamal náš výkon. Startovat z první pozice a skončit třetí… Přesto jsem vděčný alespoň za to, že se mi podařilo dojet před Sebem,“ hodnotil závod Lewis Hamilton (3. místo).

Lewis Hamilton krátce po startu neodrazil ostrý útok Kimiho Räikkönena

Když vám chybí páteční trénink, nepouštíte se do nastavování vozu a nedostanete z něj optimální výkon. Všichni jsme byli na jedné lodi, ale řekl bych, že díky změnám, které Ferrari udělalo, se nám hodně přiblížilo. V závodě nám scházela rychlost, a to hlavně na rovinkách. Ale dal jsem do toho všechno. Tlačil jsem na pilu jako blázen. A to je podstata závodění. Na konci jsem měl jednu malou šanci, ale musel jsem Maxovi nechat hodně místa, protože je lepší obsadit třetí místo, než se nechat vyřadit někým, kdo nebojuje o titul. Proto jsem nechtěl riskovat. Dnes jsme měli za cíl vítězství, ale dopadlo to jinak,“ konstatoval Hamilton.

Lewis Hamilton po závodě sportovně poblahopřál vítězi Kimimu Räikkönenovi

Valtteri Bottas (5. místo) přezouval ze superměkkých na měkké pneumatiky pouze jednou ve 23. kole. Ještě tři kola před cílem držel za zády Vettela. Pak stačila drobná chybička a důležitou pozici neuhájil.

Když jsme šli do závodu, věděli jsme, že to bude těžké odpoledne. Ferrari včera vypadalo velmi rychlé a nad závodem viselo hodně otazníků, protože jsme toho na suchu moc nenajezdili. Proto se těžko předvídalo, jak se auto bude chovat, a tudíž ho nebylo snadné seřídit. Ošidné to bylo především s pneumatikami. Nedočkali jsme se rychlosti, v jakou jsme doufali, zejména na měkkých gumách. Původně jsme měli v plánu jedinou zastávku v boxech, což se v mém případě naplnilo, ale když se podívám nazpátek, fáze závodu po přezutí byla poněkud dlouhá. Asi tři nebo čtyři kola předtím, než mě Sebastian předjel, mi pneumatiky začaly odcházet a na konci byly úplně oddělané. Proto na mě najel za pár kol tak velký náskok. Ale jak se ukázalo u Lewise, nebyla nám nic platná ani strategie dvou zastávek. Takže když to všechno shrnu, dneska jsme postrádali rychlost,“ rozebíral příčiny nesplněného cíle Valtteri Bottas.