Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ocon a Magnussen vyloučeni z VC USA

Ocon a Magnussen vyloučeni z VC USA

Spotřeba paliva v jejich vozech neodpovídala předpisům

Esteban Ocon a Kevin Magnussen byli dodatečně diskvalifikováni z VC USA. Přišli tím o body za osmé, respektive deváté místo.

Důvod v obou případech souvisel s palivem. Magnussenův Haas spotřeboval za závod více, než je povolených 105 kilogramů benzinu. „Moc nechápu, jak jim to mohlo utéct,“ kroutil hlavou ředitel velkých cen Charlie Whiting. „Údaj se barevně zobrazuje na displeji, nelze ho přehlédnout.

Naposledy se něco takového „povedlo“ Danielu Ricciardovi v Melbourne 2014. Limit Dán překročil až v posledním kole a o pouhou 0,1 kilogramu. To však v rozhodování technických komisařů nehrálo roli.

U Racing Pointu šlo o něco trochu jiného. Porušeno bylo jiné pravidlo, stanovující, že okamžitá spotřeba v žádném okamžiku závodu nesmí stoupnout nad 0,03 kg za sekundu. U Ocona se tak stalo ve velmi krátkém úseku v závěru prvního kola.

Napřed to vyletělo nahoru, pak prudce kleslo. V průměru za kolo jsme se udrželi v normě. Jenže na to se nehraje,“ byl si vědom šéf stáje Otmar Szafnauer.

Nikdo se proti verdiktu neodvolal, nemělo by to ani smysl. Znamená to, že Sergio Pérez se posunul na osmou příčku a k bodům se dostali rovněž nyní devátý Brendon Hartley a desátý Marcus Ericsson.