Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tři rozdílné strategie mezi prvními třemi

Tři rozdílné strategie mezi prvními třemi

Pirelli: Jedna zastávka byla výhodnější

Dramatická VC USA byla zajímavá také tím, že každý z jezdců na stupni vítězů zvolil jinou strategii ve volbě pneumatik. Bylo to dané především záměrem pro první fázi závodu.

Kimi Räikkönen dal už v kvalifikaci najevo, že by se rád dostal po startu do čela závodu. Zvolil proto agresivnější variantu ultraměkká-měkká směs a po vynikajícím výkonu ji proměnil ve vítězství. Vedoucí jezdec šampionátu Lewis Hamilton byl na pokyn Mercedesu konzervativnější. Při dodatečné analýze je přesvědčený, že to nebyla správná volba, ale po bitvě je každý generálem. Z pole position vyrazil na superměkké směsi, velmi brzy (11. kolo) zastavil k první výměně na měkkou a stejnou sadu obul i při druhé zastávce dvacet kol před cílem.

Max Verstappen startoval až z 18. pozice a vsadil vše na rychlý průnik kupředu. Přitom startoval na měkké sadě, aby na trati vydržel co nejdéle. V závěru jel velmi dlouhý úsek na superměkké sadě, ale s životností pneumatik si skvěle poradil. Odměnou bylo druhé místo v cíli.

Nejdelší úseky na jednotlivých směsích zajeli na měkké Stroll (37 kol), superměkké Verstappen (34 kol), na ultraměkké Pérez (25). Nejlepších časů dosáhli na měkké směsi Hamilton (1:37,392), na superměkké Verstappen (1:38,246) a na ultraměkké Gasly (1:39,646).

Další zajímavé údaje se dozvíte z následující infografiky.