Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo má premiérové pole position mimo Monaka

Ricciardo má premiérové pole position mimo Monaka

Red Bull: První řadu obsadil poprvé od roku 2013

Red Bull v Mexiku na Okruhu bratrů Rodríguezů kompletně obsadil první startovní řadu. Držitel pole position,Daniel Ricciardo si ani nedokázal vzpomenout, kdy naposledy se to tomuto týmu těžce zkoušenému érou hybridních pohonných jednotek podařilo. Ve skutečnosti to v sobotu bylo poprvé v této éře. Předchozí zápis je z VC USA sezony 2013, kdy se ještě používaly motory V8 a za Red Bull závodili Sebastian Vettel a Mark Webber.

Obecně se má za to, že Red Bullu ani tak moc nevyhovuje profil trati, jako spíše velká nadmořská výška. Motor Renault možná v řidším vzduchu tolik neztrácí na konkurenci, ale hlavně se jezdí s nastavením na maximální aerodynamický přítlak, kterého je v řídkém vzduchu velmi málo. Zároveň je "levný" ve vztahu k aerodynamickému odporu, jenž je v řídkém vzduchu také nízký. S vyšším přítlakem je vůz stabilnější a rychlejší. RB14 by mohl být ještě lepší v závodu, díky lepší práci s pneumatikami.

Uvidíme stejně široký úsměv i zítra?

Pole position v posledním kvalifikačním pokusu vybojoval Daniel Ricciardo. Byl o čtvrt desetiny sekundy rychlejší než Max Verstappen.

"Nejspíš nikoho nepřekvapí, že jsem teď ohromně šťastný," řekl po kvalifikaci Ricciardo (1. místo). "Vím, že je to pouze kvalifikace, ale zisk pole position je něco výjimečného a pro mě je to teprve třetí ve F1. Dvakrát jsem měl pole v Monaku a i tentokrát je to na M, ale M jako Mexiko. V trénincích byl lepší Max, pak svou rychlost předvedl Mercedes a o to víc jsem nadšený.

Asi nikdo nečekal, že zrovna já budu první, ale já věděl, že někde ve mně je více rychlosti a jsem rád, že jsem ji našel. Po prvním kole v Q3 jsem věděl, že to dovedu i lépe. První sektor druhého pokusu byl přesto pouze průměrný, ale ve druhém jsem to rozbalil a třetím doklepl.

Úžasné, být zase jednou vpředu, a cítím, že to tak má být. Je to těžký rok a rád bych se s Red Bullem loučil ve velkém stylu. Snad se moje smolná série už skončila a zítra dosáhneme, po čem tak toužíme."

Max Verstappen je zklamaný. Po první vlně pokusů to byl on, komu by připadlo pole position. Jenže zatímco Ricciardo pak svůj čas zlepšil o celé desetiny sekundy, jeho zabrzdil problém s motorem.

"Jsem zklamaný, že celý víkend jsem byl nejrychlejší, jen ne ve chvíli, když se to skutečně počítá," smutnil Verstappen (2. místo). "Na začátku kvalifikace bylo všechno v pořádku, ale pak se mi přihodila stejná věc jako ve druhém tréninku. Když jsem v zatáčce pustil plynový pedál, zadní kola se začala blokovat. Nemohl jsem jet na limitu, což nejvíce potřebujete právě v Q3. V závodě to nemusí být tak velký problém, takže oba naše vozy mohou uspět."