Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso není na své kolo moc pyšný

Alonso není na své kolo moc pyšný

McLaren: Malé zlepšení

Co mohl McLaren po mexické kvalifikaci říci svým fanouškům, kromě toho, že letošní trápení se již pomalu blíží ke svému konci? Fernando Alonso postoupil do druhé části kvalifikace a Stoffel Vandoorne získá dvě místa díky trestům Romaina Grosjeana a Pierra Gaslyho, takže už bylo hůř.

Dvojnásobný mistr světa byl opět rychlejší než mladý Belgičan. V Q1 byl sice v jejich nejlepších kolech rozdíl pouze jedné desetiny sekundy, ale Alonso díky tomu postoupil a byl účasten neobvyklého úkazu v Q2. On sám v ní zajel o pár setin horší kolo než v Q1, ale Brendon Hartley, Sergio Pérez i Esteban Ocon se zhoršili o celé desetiny sekundy (jezdci Racing Pointu neobuli nejměkčí směs pneumatik, aby na ní v případě postupu nemuseli odstartovat do závodu) a Gasly očekávající penalizaci ani nevyjel z garáže. Před Alonsem tak nakonec z jezdců nepostupujících do Q3 zůstal pouze Ocon, se kterým bude dnes startovat ze šesté řady na nových pneumatikách, na rozdíl od jezdců Sauberu a Renaultu před ním.

"Moje kvalifikační kolo dnes nebylo perfektní," přiznává Alonso (12. místo). "Na poslední sadě pneumatik byl vůz v rychlých zatáčkách přetáčivý, takže s mým závěrečným kolem nejsem zcela spokojený, nejsem na něj pyšný. Dopustili jsme se pár chyb a přišli o desetiny sekundy, takže když jsem protnul cílovou čáru a tým mi oznámil, že máme dvanáctou pozici, tak to bylo mnohem lepší, než jsem čekal.

V posledních čtyřech závodech jsem vypadl v Q1, takže toto je dobrý výsledek a k bodům budeme mít blíže než v posledních pár velkých cenách. Motor Renault zde funguje dobře. Možná nadmořskou výškou netrpí až tak jako jiné a dobrá rychlost v dlouhých tréninkových úsecích nás naplňuje optimismem."

Ani to nebylo moc dobré kolo a přece...

S časem podobným Alonsovu se Vandoorne domnívá, že byl blízko k využití vší rychlosti ukrývající se v MCL33.

"V podstatě docela dobrá kvalifikace," ohodnotil Vandoorne (17. místo) svůj výkon. "Bylo to těsné a je škoda, že jsem o Q2 přišel kvůli pár setinám sekundy, ale to je pouze další důkaz o vyrovnanosti pole. Bylo trochu chladněji než v pátek, takže i práce s pneumatikami byla o trochu snadnější. Uvidíme, co přinese závod. Degradace pneumatik snad zůstane klíčovým faktorem."