Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Abú Zabí rádo zůstane posledním závodem sezony

Abú Zabí rádo zůstane posledním závodem sezony

Rozhodnuté šampionáty organizátorům nevadí

Pořádat poslední závod sezony F1 může znamenat hostit rozhodující bitvu o titul mistra světa i Pohár konstruktérů. Nebo to může znamenat úplný opak. Špičkoví jezdci ve špičkových týmech budou závodit, ale sezona už bude rozhodnuta. Letošek je ukázkovým příkladem druhé možnosti. O mistru se rozhodlo již v Mexiku a o nejlepším konstruktérovi v Brazílii. Organizátoři závodu v emirátu Abú Zabí jsou ale spokojeni a už si i zvykli. Kromě toho, přesun na jinou pozici v kalendáři by byl komplikovaný kvůli jarnímu závodu v nedalekém Bahrajnu, letnímu vedru a podzimní americké šňůře USA - Mexiko - Brazílie, která F1 usnadňuje logistiku.

"Nám úloha finále sezony dokonale vyhovuje," řekl ředitel okruhu Yas Marina Al Tareq Al Ameri. "Jsme rádi za termín na konci listopadu, protože návštěvníky láká přijet a na vlastní kůži vyzkoušet, co všechno Abú Zabí nabízí. Není to poprvé a v minulosti to podniku nijak neuškodilo. Kromě toho, když je už v šampionátu dobojováno, jezdci mohou prostě závodit o vítězství. Žádná týmová strategie ani příkazy uhnout z cesty. Čisté závodění."

Za poslední čtyři roky je to už potřetí, co se o novém mistru světa rozhodlo před Abú Zabí. Jen v roce 2016 jsme zde viděli Nika Rosberga vybojovat titul proti Lewisu Hamiltonovi. Hamilton v Abú Zabí slavil pouze v roce 2014.