Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Whiting všem připomněl, kdo napíše pravidla

Whiting všem připomněl, kdo napíše pravidla

Strategická skupina je ohledně roku 2021 bezmocná

Charlie Whiting v jednom z rozhovorů všem připomněl, kdo má ve F1 na starosti pravidla. Sportovní i technická. Je to Mezinárodní automobilová federace, tedy FIA. Ano, na základě smluv s majiteli F1 a s týmy a existují Strategická skupina F1 a Komise F1. Pravidla musejí být odsouhlasena těmito orgány, kde mají zastoupení majitelé i týmy, než se dostanou k Světové radě motorsportu FIA. Jenže, to platí jen do roku 2020. Po roce 2020 všechny smlouvy vyprší a v platnost mají vstoupit nová pravidla. Jenže ty si FIA může klidně napsat i sama, jelikož i existence Strategické skupiny a Komise končí rokem 2020.

"Je to součást pravidel pro rok 2021. Nemuselo to jít přes Komisi F1, protože to bude platit od roku 2021," řekl ředitel velkých cen o osmnáctipalcových kolech, která bude Pirelli podle nové smlouvy obouvat od roku 2021.

"Nepotřebujeme pravidla předkládat Strategické skupině, protože se blíží její konec a vznik nové zatím není dohodnutý. Ale myslím si, že osmnáctipalcová kola mají podporu velké části týmů. V podstatě všichni souhlasí a týmy o tom už nějakou dobu vědí. Žádné překvapení. A nemyslím si, že by s tím měl někdo problém. Je to součást souboru, který jsme sestavili spolu s FOM (společností Formula One Management zastupující majitele série)."