Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Odešel Charlie Whiting

Odešel Charlie Whiting

Ředitel velkých cen F1 zemřel v 66 letech

Svět formule 1 je v šoku. Ve čtvrtek ráno místního času byl ve svém hotelovém pokoji v Melbourne nalezen bez známek života Charlie Whiting. Později bylo oznámeno, že příčinou úmrtí šestašedesátiletého ředitele velkých cen F1 se stala plicní embolie.

Whitingova kariéra ve formuli 1 začala v roce 1977 v týmu lorda Hesketha. Odtud jej do Brabhamu přetáhl Bernie Ecclestone, muž, s nímž byl jeho osud snad nejvíce propojen. Od roku 1988 byl zaměstnancem FIA a ve své poslední funkci působil od sezony 1997.

V devadesátých letech se ho za velké peníze pokoušel získat do svých služeb tehdejší šéf stáje Benetton Flavio Briatore. Whiting ale odolal, i z toho důvodu, že mu FIA podstatně zvýšila plat.

Proslulost a nesmírný respekt si vydobyl především jako precizní znalec a vykladač předpisů, těch technických i sportovních. Na jeho dobrozdání obvykle záviselo, zda se nějaká novinka z takzvané šedé zóny povolila či nikoliv. 

Charlie Whiting náhle zemřel ve věku 66 let

Když v roce 2016 vypršela Whitingovi poslední pracovní smlouva s FIA, šuškalo se, že mu ji prezident FIA Jean Todt již kvůli úspoře nákladů neprodlouží. Nakonec k tomu přece jenom došlo.

Whiting, k jehož největším zálibám patřily golf a dobré červené víno, po sobě zanechal manželku Juliette a děti Justina a Charlotte.

Charlieho jsem znal strašně dlouho. Byl skvělým ředitelem závodů, ústřední a jedinečnou postavou formule 1. Dokonale ztělesňoval morálku a ducha tohoto fantastického sportu. Formule 1 v něm ztrácí věrného přítele a charismatického vyslance,“ napsal bezprostředně po oznámení zlé zprávy na svůj twitterový účet Jean Todt.

Ve stínu nečekané smrti se řeší otázka nástupce. Při VC Austrálie ho nahradí jeho zástupce Scot Elkins. Pozorovatelé se však shodují na tom, že momentálně není nikdo, kdo by Whitingovu agendu byl schopen v plném rozsahu a kvalitě převzít.