Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Turecko vybojovalo první Pohár národů FIA GT

Turecko vybojovalo první Pohár národů FIA GT

V napínavém hlavním závodě zdolalo Brity

Na základě součtu bodů vybojovaných v předchozích kvalifikačních závodech byl sestaven rošt v následujícím pořadí: Turecko, Velká Británie, Argentina, Německo, Rusko, Belgie, Francie, Mexiko, Itálie, Čína, Švédsko, Austrálie, Hong Kong, Bělorusko, Dánsko, Thajsko, Malajsie a Japonsko.

Start klíčového klání pak připomínal spíše válečnou vřavu, která začala již na startovní rovince. Z šestého místa startující Tandt (Belgie, Audi) se po váhavém startu poroučel v piruetách mimo dráhu. De Lara (Mexiko, Ferrari, z 8. místa) po nevinném kontaktu z kolize vyvázl bez větších potíží.

Na druhé straně dráhy skončila s poškozeným zavěšením pravého zadního kola pouť běloruského ferrari (Talkanitsa sr., ze 14.) anebo australského porsche (Grove, z 12.). Jen o něco déle vydržel na dráze švédský mclaren (West, z 11.).

V osmé zatáčce Balbiani (Argentina, Lamborghini, ze 3.) kolidoval s Mattschullem (Německo, Ferrari, ze 4.). Později byl za tento incident potrestán argentinský tým zastavením v boxech na pět vteřin. O dvě zatáčky později však Balbianiho otočil Beaubelique (Francie, Mercedes-AMG), za což později následoval trest průjezdu boxy.

Neutralizace závodu byla nevyhnutelným vyústěním divočiny úvodního kola. Bezmála dvanáct minut strávených za bezpečnostním vozem zklidnilo zbývající účastníky, takže nový start se obešel bez potíží.

Do zahájení povinných zastávek již zbývalo pouze osm minut, když se naplno rozhořela řada soubojů o pozice. Vedoucí turecký mercedes zdolal Froggart (Velká Británie, Ferrari), jenž dokázal během chvilky vybudovat šest vteřin náskoku. K němu mu dopomohl i tlak dalších soupeřů na Guvena. Úspěšný byl Salikhov (Rusko, Ferrari), naprázdno vyšel De Lara (Mexiko, Ferrari) anebo Au (Hong Kong, Nissan).

Z kolize šestého Perazziniho (Itálie, Ferrari) a Bhirombhakdiho (Thajsko, Ferrari) těžil Laursen (Dánsko), který pokračoval v postupu po startu až z patnácté příčky. Další pozici pro dánské ferrari získal Nielsen po zastávkách na úkor Hong Kongu.

Ještě před střídáním dokázal Guven (Francie, Mercedes-AMG) dobýt zpět druhou příčku od Salikhova (Rusko, Ferrari). Yoluc po vystřídání začal ukrajovat z osmivteřinového náskoku vedoucího Buncomba. Necelou čtvrthodinu před vypršením limitu podlehl Brit rychlejšímu Turkovi.

Výsledky závodu po ujetí 27 kol

p. stát vůz posádka čas/ztráta
1.
Turecko Mercedes-AMG S.Yoluc/A.Guven
1:01:06.096
2.
Velká Británie Ferrari C.Buncombe/C.Froggatt
+ 3.311
3.
Dánsko Ferrari J.Laursen/N.Nielsen
+ 4.459
4.
Rusko Ferrari R.Salikhov/D.Bulatov
+ 11.288
5.
Čína Porsche L.Chao/Y.Hongli
+ 22.138
6.
Itálie Ferrari P.Perazzini/M.Cressoni
+ 27.047
7.
Hong Kong Nissan/KCMG P.C.A.Au/C.W.A.Yan
+ 35.142
8.
Malajsie Audi/Axle Racing Z.L.S.Chuan/M.Cheah
+ 45.288
9.
Argentina Lamborghini J.M.Balbiani/E.P.Companc
+ 1:00.798
10.
Thajsko Ferrari P.Bhiromhakdi/P.Lathouras
+ 1:16.675
11.
Japonsko Ferrari K.Seto (K.Abe)/T.Kondo
- 1 kolo
12.
Mexiko Ferrari M.Fuentes/R.P.De Lara
- 1 kolo
N
Francie Mercedes-AMG J.L.Beaubelique/J.Pla
- 8 kol
N
Švédsko McLaren A.West/V.Bouveng
- 25 kol
N
Německo Ferrari A.Mattschull/N.Bastian
- 26 kol
N
Belgie Audi M.D.Tandt/C.Weerts
-
N
Austrálie Porsche S.Grove/B.Grove
-
N
Bělorusko Ferrari A.Talkanitsa sr./A.Talkanitsa jr.
-
 

Během tohoto víkendu byly rovněž oznámeny informace k příštímu ročníku Poháru národů FIA GT. Ve dnech 2. a 3. listopadu 2019 se uskuteční na okruhu v italské Vallelunze.

Seznam doplňujících článků

obsah článku odkaz
Startovní listina 1. ročníku Zde
Pravidla Poháru národů FIA GT Zde
Vyrovnání výkonnosti vozidel (BoP) Zde
Kvalifikace Zde
První kvalifikační závod Zde
Druhý kvalifikační závod Zde