Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Američan Scott Speed získal superlicenci

Američan Scott Speed získal superlicenci

Stalo se tak po dvoudenním testování v Barceloně.

Ve formuli 1 by se po dlouhé době mohl opět objevit americký jezdec. V případě, že u Red Bullu dojde k jezdecké výměně a Vitantonio Liuzzi nahradí v druhém kokpitu Christiana Kliena, musí si rakouská stáj hledat nového pátečního pilota. Američan Scott Speed, účastník závodů série GP2, je nyní na tento post velkým favoritem.
 
Speed společně se Švýcarem Neelem Janim testoval pro Red Bull v Barceloně letošní verzi motoru Cosworth. Dvoudenní práci odchovanců Red Bullu si pochvaloval i šéf stáje Christian Horner: "S ohledem na to, že Scott vůz formule 1 nikdy předtím neřídil, odvedl solidní práci a zvykl si na velký výkon vozu."
 
Američan navíc jel na barcelonském okruhu poprvé v životě, byla to pro něj tedy dvojnásobná premiéra. Obecně byl Speed, který testováním splnil podmínky pro udělení superlicence, ohromen silou formule 1: "Tento vůz je určitě tím nejvýkonnějším autem, jaké jsem kdy řídil. Testy probíhaly klidně bez velkých dramat. Zprvu jsem byl úplně ohromen. Hlavně síla brzd ne mě udělala velký dojem. Opravdu jsem si jízdu užil a bylo to velmi přínosné. 68 kol, která jsem odjel, mi zajistilo získání superlicence. Naučil jsem se také trať, na které budu letos ještě závodit."