Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Týmy budou mít i nadále možnost volby pneumatik

Týmy budou mít i nadále možnost volby pneumatik

Rozhodla o tom Světová rada motoristického sportu.

Světová rada motoristického sportu ve středu rozhodla, že se Technická nařízení formule 1 nebudou do konce sezóny 2007 měnit.
 
Stejně tak by nemělo dojít k takové změně, která by v časovém horizontu ohraničeném platností stávající Concordské dohody omezila počet dodavatelů, kteří poskytují pro F1 pneumatiky.
 
Prezident FIA Max Mosley přišel v průběhu minulého roku i s myšlenkou jednoho dodavatele pneumatik, kterého by vybrala a smluvně zajistila FIA.
 
Japonský pneumatikářský gigant Bridgestone tento návrh přivítal, zatímco Michelin se postavil na stranu pokračování takzvané války pneumatik.
 
Sportovní ředitel Michelinu Pierre Dupasquier tento měsíc znovu zdůraznil pozici francouzů a varoval, že v případě implementace změny může Michelin formuli 1 opustit.
 
"Některé nápady mají tendenci přežívat. Vždy se najdou lidé, kteří budou chtít aby se sport vydal touto cestou," uvedl minulý týden Dupasquier.
 
"Michelin dává průběžně najevo, že pouze konkurence je důvodem setrvání v motoristickém sportu. Pouze možnost srovnání s konkurenčním dodavatelem nabízí příležitost prokázat naši výhodu.
 
Pokud by taková konkurence neexistovala, stala by se naše účast spíše patronátem a nikoliv soutěží. To by pro nás ani týmy nebylo zajímavé. Mnoho šéfů stájí nás v roce 1999 kontaktovalo. Tehdy působil ve formuli 1 pouze jeden dodavatel. Velmi dobře si to pamatuji."
 
Mosley minulý rok tvrdil, že existuje jednoznačná shoda ohledně myšlenky jednoho dodavatele. FIA však dnes potvrdila, že se změny v horizontu nejméně tří let nemusíme obávat.
 
"Technická nařízení se nebudou v letech 2005, 2006 2007 měnit," praví se v prohlášení Světové rady.
 
"Případný návrh na změnu podpořený všemi týmy však může být zvážen. Současné nařízení, které nestanovuje limit na množství dodavatelů bude platné přinejmenším do roku 2008.