Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Toro Rosso si uřízlo pořádnou ostudu

Toro Rosso si uřízlo pořádnou ostudu

Kvjata poslalo na trať se starými pneumatikami

Zpočátku to vypadalo jako povídačka, kterou nějaký žurnalista vytáhl z dlouhé chvíle z rukávu. Vždyť něco takového by se, snad, mohlo přihodit někde na amatérské úrovni. Ale ve F1? Přesto to byla pravda.

Daniilu Kvjatovi namontovali mechanici Toro Rosso ve druhé fázi kvalifikace špatné pneumatiky!

A to prosím ne tak, že by mu dali nevyhovující směs, nýbrž mu nasadili použité gumy místo nových. Je neuvěřitelné, že tuto elementární chybu jako první zaregistroval až sám jezdec.

Proč jste mě dali staré obutí?“ tázal se nervózně svého závodního inženýra Mattii Spiniho. Odpovědi se nedočkal. Zeď se ozvala až při rutinním prověřování spojení během zahřívacího kola: „Ano, slyším tě silně a zřetelně. Ehm, musíme to zatím tak nechat. OK, Norrise máš sedm sekund za sebou a Péreze dvě před sebou.“ To bylo všechno.

Daniil Kvjat se ve druhé části kvalifikace nestačil divit

Teprve při průjezdu třináctou zatáčkou uslyšel ruský pilot: „OK, box, Dani, box.“ To také učinil, jenže čas mezitím natolik pokročil, že na další pokus o postup do elitní desítky už nezbyl prostor.

Kvjat pochopitelně vzápětí čelil zvídavým novinářským dotazům a zoufale se pokoušel neříct nic konkrétního. „Já nevím… Možná to bylo pneumatikami, možná ne. Nejsem z toho zklamaný, pracujeme dál. Hlavně je třeba zjistit, v čem byla příčina,“ kroutil se před mikrofony.

Tým v oficiálním vyjádření hovořil o „operačním nedorozumění“, které zabránilo, aby Kvjat zvládl i druhou rundu. Proslýchá se, že kdosi na můstku Toro Rosso si spletl čísla sad gum. Proč ale nikdo na tuto z logického hlediska nesmyslnou volbu včas neupozornil, zůstává tajemstvím.