Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

BMW potvrdilo jednání se stájí Sauber

BMW potvrdilo jednání se stájí Sauber

Bude příští rok švýcarská stáj jezdit s německými motory?

Sportovní šéf BMW Mario Theissen potvrdil, že německá automobilka a stáj Sauber jednaly o dodávkách motorů pro příští sezónu.

Tým Franka Williamse je jedinou stájí, které dnes BMW agregáty poskytuje. Sir Frank přitom již dříve uvedl, že BMW bude příští rok dodávat švýcarskému týmu. Theissen zatím nepotvrdil, že by došlo k dohodě.

"Jeden z týmů, se kterými hovoříme, je Sauber," uvedl Theissen pro Speed TV.

"Dnes bych řekl, že pravděpodobnost dodávek druhému týmu příští rok je vyšší než padesát procent.

Během roku jsme oslovováni mnoha týmy. Jednali jsme třeba i s Red Bullem. Rozhodnutí by mělo padnout do konce června."

Otázkou samozřejmě zůstává cena případného kontraktu. Sauber letos ztratil hlavního sponzora, poté co se Red Bull rozhodl jít cestou vlastního týmu. Švýcarská stáj se snaží šetřit všude, kde je to jen možné.

Na otázku, zda-li by BMW mohlo dodávat motory zadarmo, Theissen odpověděl: "Ne, ale ani bychom na tom nevydělávali. Tím, že bychom dodávali motory druhému týmu, nevyděláme – bylo by to přinejmenším stejně tak drahé."

Hovoří se o tom, že bychom jako součást kontraktu mohli spatřit na vozech s motory BMW i logo automobilky. Ta si totiž nepřeje přejmenování svých agregátů. To by Sauberu umožnilo alokovat část peněz od Petronasu, který dnes platí za motory, do vývoje auta.

Co považuje BMW za nejdůležitější aspekt dohody? Theissen odpovídá: "Je to o tom, jak se budou jednotlivé oblasti doplňovat. Je to o způsobu myšlení, vedení týmu a zajištění správného zakomponování motorů. Je to o sebevědomí zvolit toho správného partnera.

Motory pro formuli 1 jsou komplexní záležitostí. Za určitých podmínek jsou velmi zranitelné. Není to jen o samotném motoru, ale mnohem více o jeho integraci do auta a logistickém zvládnutí celého víkendu. Musíte si proto být opravdu jistí, že zvolíte takového partnera, který ví co dělá a dělá to dobře."

Sauber se v minulosti potýkal s problémy, když dostával od Ferrari starší pohonné jednotky. Tým tak nebyl schopen držet s italskou stájí krok. BMW by se touto cestou podle všeho nevydalo: "Preferoval bych stejnou specifikaci. Nerad bych ve stejném čase vedl dva programy zaměřené na motory.

Vše co k tomu mohu říci je to, že bychom nevyráběli dva odlišné agregáty."