Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Strategie? Teorii asi rozhodí safety car!

Strategie? Teorii asi rozhodí safety car!

Prognóza Pirelli pro závod

Pole position vybojoval podruhé za sebou Valtteri Bottas v mercedesu. Cenu od Pirelli převzal od vítěze dopoledního závodu F2 Jacka Aitkena (na úvodním snímku) a poosmé v kariéře bude stát v čele startu.

Ve čtvrtém ročníku závodu v Baku je čtvrtým různým vítězem kvalifikace po Rosbergovi, Hamiltonovi a Vettelovi. Pouze Rosberg však postavení v čele startu proměnil ve vítězství.

Stejně jako v minulé velké ceně zaujme první řadu Mercedes a na třetím místě historického žebříčku dostihl Williams. Pošesté z dosavadních 62 úspěchů budou jeho jezdci stát v pořadí Bottas – Hamilton. Opačně to bylo zatím sedmkrát.

Odborníci Pirelli se domnívají, že v závodě na 51 kol bude nejrychlejší jediná zastávka. Ideální bude po startu na měkké směsi výměna ve 25. kole, při startu na střední směsi kupodivu už ve 26. kole. Rozdíly ve vlastnostech obou směsí by totiž měly být minimální. S použitím tvrdé směsi se prakticky nepočítá.

Průběh předchozích dvou dnů však potvrdil, že VC Ázerbájdžánu je skutečně nevyzpytatelná. Záměry mohou zásadně ovlivnit kolize, havárie a vyjetí zpomalovacího vozu. Na papíře jsou dvě zastávky pomalejší, ale ve skutečnosti může být všechno jinak. Potvrzuje to pohled na průběh sobotního závodu F2 i kvalifikace F1.

Během kvalifikace byla teplota poměrně nízká a v závěru ještě výrazně klesla: vzduch až na 15 °C a asfalt na 26 °C. V závodě by to mělo být podobné, protože startuje až v 16:10 hodin místního času.

Z první desítky pouze Leclerc nemusí startovat na měkké sadě pneumatik, protože svůj nejlepší čas ve druhé části kvalifikace zajel na směsi střední.

Pokud se týká vzdálenosti, nejdelší úsek zatím ujeli na tvrdé směsi Albon, Giovinazzi, Kvjat, Magnussen, Räikkönen, Ricciardo, Russell a Verstappen (1 kolo), na střední Grosjean, Norris, Räikkönen a Vettel (18) a na měkké Bottas (19).

Na tvrdé směsi nikdo nedosáhl měřeného času. Na střední byl nejrychlejší Leclerc (1:41,995) a na měkké Bottas (1:40,495).

A tady je přehled pneumatik, které mají jezdci k dispozici pro závod.