Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Champ Cars na startu - přehled týmů a jezdců

Champ Cars na startu - přehled týmů a jezdců

Do nové sezóny v silné sestavě

V ulicích Long Beach se už rozléhá charakteristický zvuk turbomotorů Cosworth, je tedy nejvyšší čas podívat se, kdo se v letošní sezóně postaví na start:
 
Newman/Haas Racing
 
Tým loňského šampióna je jasnou výzvou pro všechny ostatní. Paul Newman dal jasně najevo, že se blíží okamžik, kdy z aktivního dění v týmu odejde. Tato sezóna bude možná tou poslední. Takže proč nezopakovat loňský úspěch?
 
# 1  Sebastien Bourdais
# 2  Bruno Junqueira
 
PKV Racing
 
Tým, kolem kterého bylo možná v zimě nejvíc rozruchu díky příchodu Cristiano da Matty a nového výkonného ředitele týmu. Díky oběma se od týmu očekává mnohem více než v loňské sezóně. Veterán Jimmy Vasser se bude moci letos více soustředit na vlastní závodění než v loňském roce a netají se tím, že by nějaký ten závod ještě rád vyhrál. Také pro něj bude tato sezóna pravděpodobně poslední v roli jezdce.
 
# 12  Jimmy Vasser
# 21  Cristiano da Matta
 
Team RuSPORT
 
Černý kůň sezóny, který výrazně posílil jezdecky příchodem Justina Wilsona a zabodoval v zimních testech. Jako jeden z mála týmů mohl navíc těžit z faktu, že jezdecké obsazení bylo známo už od prosince 2004.Od Wilsona i od Allmendingera se očekává, že letos vyhrají svůj první závod Champ Cars. Uvidíme.
 
# 10  A.J.Allmendinger
# 9    Justin Wilson
 
Forsythe Championship Racing
 
Po měsících dohadů, kolik že to vlastně tým nasadí vozů (1 – 4) a poté, co v testech okusilo místo jezdce mnoho čekatelů, se vyjasnilo relativně pozdě. Nicméně sestava bude silná. Paul Tracy bude jistě chtít dokázat, že nic ze svého umění nezapoměl (konec konců v loňském roce byl v podstatě jediným, kdo dokázal porazit duo od NHR v přímém souboji). Mario Dominguez sicel přišel do týmu na poslední chvíli, ale jinak je to zkušený pilot Champ Cars. Uvidíme, co dokáže ve špičkovém týmu.
 
# 3  Paul Tracy
# 7  Mario Dominguez
 
Walker/ Team Australia Racing
 
Dlouholetý účastník CART a Champ Cars Derrick Walker vyřešil tísnivou finanční situaci odprodejem týmu australským podnikatelům Craigu Goreovi a Johnu Fishovi. Zůstává nadále šéfem týmu, který nadále ponese název Team Australia Racing. Ke zkušenému Alexi Taglianimu se přidá Australan Marcus Marshall.
 
# 15  Alex Tagliani
# 5    Marcus Marshall
 
Rocketsports Racing
 
Tým vstupuje do nové sezóny s novým jezdeckým obsazením, v každém případě silnějším než vloni díky akvizici Timo Glocka, který slibuje být podstatně konkurenceschopnějším pilotem, než byly loňské “dvojky”. Ryan Hunter-Reay by měl minimálně nahradit Taglianiho.
 
# 31  Ryan Hunter-Reay
# 8    Timo Glock
 
Mi-Jack Conquest Racing
 
Tým opět vsadil na mladé jezdce a hodně se očekává především od mladičkého Kanaďana Rangera, který v Kanadě platí za možného nástupce Villeneuva a Tracyho. V testech zatím nezklamal, uvidíme jak se vyraovná s rolí nováčka a s nedostatkem zkušeností. Nelson Philippe se do dějin zatím zapsal pouze jako nejmladší jezdec Champ Cars historie, jinak byly jeho výkony v loňské sezóně matné. Třeba už se něco naučil.
 
# 34  Nelson Philippe
# 27  Andrew Ranger
 
HVM Inc.
 
Tým známý dříve jako Herdez Competition má za sebou nelehkou zimu, způsobenou odchodem hlavního sponzora. Navzdory optimistickým prohlášením z loňského roku se nový silný sponzor zatím nenašel a tým pracuje s velmi napjatým rozpočtem. Jezdecky však bude zřejmě velmi silný. Mohl by být totiž znám jako “Team Scandinavia”, neboť angažoval Švéda Bjőrna Wirdheima, kterého není třeba představovat a Dána Ronnie Bremmera, který už ve Státech závodí delší dobu ve F Atlantic.
 
# 4    Bjőrn Wirdheim
# 55  Ronnie Bremmer
 
Dale Coyne Racing
 
Až do loňského roku věčný outsider série vloni zabodoval díky Oriolu Serviovi. Katalánec se vrací zpět a rozhodně by si zasloužil lepší auto. Při troše štěstí by mohl dosáhnou na stupně vítězů, a když bude štěstí hodně, třeba i ......Stájového kolegu mu bude dělat Ricardo Sperafico a je otázka, co dokáže z neduživé techniky Dale Coyna vykřesat on. 
 
# 19  Oriol Servia
# 11  Ricardo Sperafico
 
Jensen MotorSport
 
Nováček mezi týmy bude mít velmi těžkou úlohu už proto, že původně chtěl nasadit vůz až do závodů v Kanadě a v zimě v podstatě netestoval. Jasno není definitivně ani kolem jezdeckého obsazení, ví se pouze, že pro long Beach angažoval tým Fabrizia Del Monte (3 vítězství a 6 pozic na stupních vítězů z deseti startů v sérii Superfund Euro F3000 v roce 2004.
 
# 41  Fabrizio Del Monte