Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bourdais vítězí v Long Beach

Bourdais vítězí v Long Beach

Newman/Haas - vítězství v Long Beach po 18 letech

81 kol - 159,408 mil
slunečno
4 žluté fáze, celkem 12 kol
 
Sebastien Bourdais možná podle svého názoru nestrávil v zimě v kokpitu monopostu Champ Cars tolik času, kolik chtěl, ale přesto dokázal inteligentní a dostatečně rychlou jízdou porazit všechny své konkurenty a přivézt Paulu Newmanovi a Carlu Haasovi po 18 letech další vítězství v tolik ceněné GP Long Beach.
 
Bordais vedl v závodě 37 z celkových 81 kol, zajel nejrychlejší kolo závodu a získal i bod za největší zlepšení v závodu oproti pozici na startovním roštu.
 
Tracy se ujal vedení hned na startu, ale již ve třetím kole se před něj dokázal prosmýknout v zatáčce č. 1 Bruno Junqueira. V 11. kole po restartu z první žluté fáze závodu, kterou způsobil Nelson Philippe, však Tracy dokázal získat první místo zpět.
 
První větší přesuny v poli přinesly první zastávky v boxech, které vynesly na čelo chytře jedoucího Francouze. Jak se jednou dostal vpřed, začal ujíždět zbytku startovního pole. Ve 43. kole zůstal na trati pro problémy s převodovkou Sperafico, což o kolo později způsobilo další žlutou fázi. Bylo však ještě příliš brzy na poslední zastávku v boxech, nicméně Bourdaisův náskok byl anulován. Navíc Tracy a Dominguez měli k dispozici ještě sadu měkkých pneumatik, zatímco Bourdais nikoliv.
 
V 46. kole byl závod restartován a v 50. kole bylo pořadí: Bourdais, Tracy, Junqueira, Dominguez a Wilson. V 58. kole zajel z vedoucí skupiny jako první  na poslední zastávku do boxů Alex Tagliani, následován v dalším kole týmovým kolegou Timo Glockem a v 61. kole Bruno Junqueirou. O několik kol později  vjeli do boxů tankovat současně i Bourdais a Tracy, Dominguez, Allmendinger a Servia.
 
Tracy a Dominguez dostali měkkou směs, zatímco Bourdais standardní tvrdší. Projevilo se to téměř okamžitě a Tracy po výjezdu z boxů zvýšil tlak na Bourdaise. V 64. kole však Tracyho výrazně zpomalil jeden z jezdců o kolo zpět. Ve vedení byla zatím díky poněkud odlišné palivové strategii trojice Bremmer, Vasser a Ranger, všechni tři ale ještě museli jednou do boxů.
 
Tracy začal ztrácet na Bourdaise a dostal se naopak na čas pod tlak stájového kolegy Domingueze. Bourdais přitom na tvrdší směsi dokázal zajíždět rychlejší časy než jeho pronásledovatelé na měkčích pneumatikách. V 70. kole museli do boxů i Vasser a Ranger a pořadí tak bylo: Bourdais, Tracy, Dominguez, Junqueira, Wilson.
 
O dvě kola později nezvládl svůj vůz Andrew Ranger v zatáčce číslo 6 a způsobil žlutou fázi, což umožnilo, aby se celé pole sjelo dohromady. Bourdais měl však stále k dispozici 24 sekund funkce krátkodobého zvýšení výkonu motoru (push to pass), zatímco jeho pronásledovatelé výrazně méně.
 
V 76. kole byl závod restartován a  začalo posledních pět napínavých kol. Junqueira se dostal hned po restartu před Domingueze a toho v 78. kole předjel navíc i Wilson. V 80. kole se začalo kouřit z vozu Alexe Taglianiho a v následujícím kole dostal černou vlajku. Dominguez mezitím musel ještě odrážet útoky nováčka série Timo Glocka.
 
Na čele se však už více nezměnilo a Sebastien Bourdais dokázal poprvé zvítězit v GP Long Beach, před Tracym a Junqueirou.
 
p.
 Jezdec  Tým
Ztráta
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
0.0000
2.
 P.Tracy  Forsythe Racing
4.137
3.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
5.446
4.
 J.Wilson  RuSPORT
6.270
5.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
7.917
6.
 T.Glock  Rocketsports Racing
8.501
7.
 R.Bremmer  HVM Inc.
8.999
8.
 A.J.Allmendinger  RuSPORT
10.945
9.
 J.Vasser  PKV Racing
14.806
10.
 C.da Matta  PKV Racing
16.074
11.
 O.Servia  Dale Coyne Racing
18.719
12.
 B.Wirdheim  HVM Inc.
19.651
13.
 R.Hunter-Reay  Rocketsports Racing
20.034
14.
 M.Marshall  Team Australia
1 kolo
15.
 A.Tagliani  Team Australia
1 kolo
16.
 F.Del Monte  Jensen Motorsports
7 kol
17.
 A.Ranger  Mi-Jack/Conquest Racing
havárie
18.
 N.Philippe  Mi-Jack/Conquest Racing
20 kol
19.
 R.Sperafico  Dale Coyne Racing
závada

Všechny časy neoficiální