Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rozpočtový strop téměř na dohled

Rozpočtový strop téměř na dohled

Může se vlk nažrat a koza zůstat celá?

Nabízíme krátkou aktualizaci toho, co se děje v zákulisí F1 jen pár měsíců před tím, než mají být dokončena všechna pravidla pro revoluční sezonu 2021. Mimochodem, Christian Horner se už nechal slyšet, že nevěří, že se v blízkých týdnech podepíše definitivní podoba nových sportovních i technických pravidel. Věc se protáhne přinejmenším do konce roku. Hlavní zprávou ale je, že týmy se již téměř dohodly na všem kolem rozpočtového stropu, což by měla být obrovská změna nejen pro finance, ale také konkurenceschopnost malých i velkých týmů.

"Ještě máme problémy, které spolu musíme probrat," řekl Greg Maffei, výkonný ředitel společnosti Liberty Media, mateřské společnosti formule 1. "O rozpočtovém stropě se ve F1 diskutovalo 15 let předtím, než jsme přišli. Když jsme s tím začali my, lidé se nám smáli. Nyní se naše představy liší v desítkách milionů (amerických dolarů), nikoli ve stovkách."

Někteří insideři již považují za jisté, že Scuderia Ferrari si udrží právo vetovat nová pravidla a její bonus za historický přínos klesne na 50 milionů dolarů ročně. Stále pěkný balík peněz vyplácený bokem by nemusel být tak nespravedlivý, pokud by všechny týmy beztak pracovaly v režimu rozpočtového stropu a 50 milionů by tak pouze navýšilo finanční zisk pro mateřskou automobilku. Jenže, co když Ferrari využije veto k zablokování rozpočtového stropu jako něčeho, co "nepatří do DNA F1"?