Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

McLaren stále podporuje rozpočtový strop

McLaren stále podporuje rozpočtový strop

Haas by už chtěl znát fakta, řeči nestačí

Zimní období je časem, kdy jsou všichni šéfové týmů v Evropě a mohou se společně zabývat věcmi budoucími. Řeč je samozřejmě o změnách plánovaných pro rok 2021. Zak Brown potvrdil McLaren v pozici podporovatele rozpočtového stropu a Liberty Média vyzval, aby nepodlehla tlaku dvou, tří největších týmů, které jsou proti.

Na rozpočtovém stropě, který by v roce 2021 údajně měl mít dosahovat 200 milionů USD, je nejspíš postavena i Brownova strategie, jak dostat McLaren zpět mezi špičku F1. Loňský rozpočet McLarenu je odhadován na 220 milionů dolarů, ale s tím, že majitelé do týmu investovali, místo toho, aby si dělili nějaký zisk. Strop by tak mohl tomuto týmu přesně sednout, zatímco Mercedes, Ferrari i Red Bull by musely dělat masivní škrty a propouštět.

"Víme, že předělat F1 není snadné, ale také víme, že současný model nefunguje byznysově ani na dráze, takže změna je nevyhnutelná," řekl ředitel McLarenu. "Ti, kteří teď vyhrávají, to budou vidět jako kompromis a všem ostatním se to bude líbit. Chase (Carey, ředitel F1) nutně musí přijít s plánem, který se někomu bude líbit a někomu ne. Ale musí jít za tím, co je podle něj v nejlepším zájmu F1. To je zároveň z dlouhodobé perspektivy nejlepší pro všechny. Lidé by se měli smířit s krátkodobými kompromisy. Kdyby F1 zůstala taková, jaká je dnes, tak všichni prohrajeme."

Brown je přitom spokojený s tím, na čem se šéfové F1 a týmů dohodli loni v dubnu v Bahrajnu. Tam se ale zároveň dohodlo, že detaily jednání se již nebudou vynášet na veřejnost. Podle vyjádření šéfa Haasu Günthera Steinera je ale v obraze budoucnosti F1 stále příliš mnoho slepých míst.

"Už potřebujeme vědět, jestli to bude tak, nebo tak. Ale už nemůžeme tápat ve tmě. Nic nevědět je vždycky ta nejhorší možnost," uvedl. "Potřebujeme, aby někdo řekl: Bude to takhle. Nebo ať se alespoň stanoví pevné termíny, kterých bychom se mohli držet. Momentálně se hodně mluví, ale fakta žádná.