Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren požaduje tvrdý trest pro Red Bull

McLaren požaduje tvrdý trest pro Red Bull

Potrestán má být v roce 2023.

BBC se dostal do rukou dopis, který ředitel týmu McLaren adresoval FIA. Zak Brown v něm Mezinárodní automobilovou federaci vyzývá, aby porušení rozpočtového stropu nezametla pod koberec finančním trestem. Tým zvýhodněný v minulosti prý musí být znevýhodněn v budoucnosti.

Nikde specificky nezmiňuje tým Red Bull a spolu s týmem výrobce energetických nápojů čeká na svůj trest i Aston Martin, který se však dopustil pouze administrativní chyby a s jeho současnou konkurenceschopností Brownovi vrásky nejspíše nedělá. Red Bull má díky rozpočtovému stropu dost zbývajících finančních prostředků na to, aby s úsměvem zaplatil i větší pokutu. Z peněz od sponzorů, kteří se k týmu mistrů světa jen tak hrnou.

Nejdůležitější je, že tým, který utratil více peněz, získal neférovou výhodu při vývoji současného i dalšího vozu,“ píše Brown. „Nevěříme, že finanční trest bude sám o sobě dostatečný. Bude nezbytné udělit sportovní penalizaci. Navrhujeme, aby se situace řešila snížením rozpočtového stropu v roce následujícím po zjištění, přičemž výše trestu by se měla rovnat tomu, o kolik byl tým nad rozpočtovým stropem, plus ještě pokuta.

Takže například pokud byl tým nad stropem o 2 miliony v roce 2021, přišlo se na to v roce 2022, tak pro tento tým by se v roce 2023 rozpočtový strop snížil o 4 miliony. Kromě toho navrhujeme snížení času s CFD a ve větrném tunelu o 20 procent jako trest za malá porušení. Takové tresty by měly být uděleny příští rok, aby vymazaly neférovou výhodu týmu, který by jinak z podvádění nadále profitoval.

Red Bull nejspíše nevyvázne pouze s finanční pokutou. Foto: Red Bull

Toto Wolff se už nechal slyšet, že pokud Red Bull dostane pouze finanční trest, naplánuje rozpočet Mercedesu pro příští sezonu tak, že také utratí více než dovoluje rozpočtový strop a nechá stranou i peníze na zaplacení pokuty.

Nizozemský Ziggo Sport přišel s tvrzením, že spor o to, zda Red Bull překročil nebo nepřekročil rozpočtový strop, se týká Adriana Neweyho. Pohled Red Bullu je, že z rozpočtového stropu si může každý tým vyjmout dva jezdce a tři zaměstnance. Neweyho zapsal mezi ty tři a jeho plat, určitě ne malý, si do stropu nepočítal. FIA však ví, že Newey není skutečným zaměstnancem Red Bullu. Pravděpodobně z důvodu optimalizace daní má vlastní firmičku a tato firmička, ve které on pracuje, je dodavatelem služeb Red Bullu. Tohle je ovšem pouze tvrzení jednoho média. Kéž by byl spor takhle jednoduchý, aby mu i všichni fanoušci mohli rozumět, a ne zakořeněný kdesi v hlubinách účetních pravidel, což naznačovaly první nepotvrzené zprávy.

Zdroj: BBC, Corriere dello Sport, Ziggo Sport, úvodní foto: McLaren